Jihlavská nemocnice si pořídila robotický systém na operování pacientů. Poprvé ho použije v pátek

19. leden 2023 07:00

V jihlavské nemocnici se v pátek uskuteční první robotická operace. Zdravotnické zařízení pro ni využije nový robotický systém za 70 milionů korun. Využít ho chce například v urologii, gynekologii nebo chirurgii. 

Robotický systém se skládá ze tří komponentů. První je chirurgická konzole, která slouží jako ovládací pult konzolového chirurga. Ten pohybuje robotickými rameny na pacientském vozíku za pomoci zápěstí, nohou pak ovládá i kamery. Dalším komponentem je pacientský vozík a poslední součástí je video vozík, kde je umístěný mozek robota. Výhody robotických operací oproti těm klasickým popsal primář urologického oddělení Jaroslav Ženíšek. "Na rozdíl od laparoskopie a otevřené operativy se výrazně snižuje potřeba transfuzí a rehospitalizací. Díky té miniinvazivitě se výrazně snižuje bolestivost. Pacienti se rychle vracejí do osobního i pracovního života."

prim.MUDr. Jaroslav Ženíšek využívá nový robotický operační systém

Jihlavská nemocnice letos s robotem odoperuje 70 pacientů

Konzoloví chirurgové a jejich asistenti se školí na simulátoru zhruba 2 až 3 měsíce, následně musí absolvovat certifikační kurz v zahraničí. Součástí tohoto kurzu je například i operace, kterou musí lékař provést na zvířeti. "Tam opět prokazujete určité základní zručnosti, učíte se komunikovat s prvním asistentem při výměně nástrojů a celém průběhu operace. Teprve potom je možné přistoupit k operaci na pacientovi," popsal primář Jaroslav Ženíšek. 

Na urologii jihlavské nemocnice jsou teď dva týmy. Jeden z nich už certifikaci získal, ten druhý by měl projít certifikací za 14 dní v Berlíně. Urologické oddělení plánuje na tento rok až 70 takových operací. Postupně by pak měli robotický systém začít využívat také gynekologové a chirurgové.

Nejmodernější robotický operační systém nově slouží v jihlavské nemocnici

Roboticky se operuje už 23 let

První robotická operace se ve světě uskutečnila v roce 2000. V České republice získala jako první robotický systém pražská nemocnice Na Homolce v roce 2005. Postupně se robotické systémy rozšířily i mimo Prahu a většina nemocnic v krajských městech už tímto systémem disponuje. V současné době jich je v České republice 17. Co se týče Vysočiny, tak jihlavská nemocnice je prvním krajským zařízením v regionu, které bude robota k operacím využívat. Je ale potřeba dodat, že v soukromé nemocnici Mostiště u Velkého Meziříčí lékaři za pomoci robota operují už několik let.

Spustit audio

Související