Jihočech Václav Ouška a jeho německý ovčák Quido se stali mistry světa

22. listopad 2016

Kynologický sport německých ovčáků je parádní českou disciplínou. Václav Ouška z Novosedel nad Nežárkou se může pochlubit titulem mistra světa, který vybojoval v Německu. Jako úřadující šampion má zajištěnou účast i na světovém mistrovství v roce 2017 v Nizozemsku.

Psovod Václav Ouška se na Quida může kdykoli spolehnout. Je ale pravda, že čtyřletého německého ovčáka rozhovory s novináři moc nebaví. Co tedy právě dělá, když jeho pán odpovídá na dotazy do mikrofonu? „Quido odpočívá doma,“ pousmál se úspěšný reprezentant České republiky.

Ve sportovní kynologii se soutěží podle mezinárodního zkušebního řádu. „Ten obsahuje disciplíny stopa, poslušnost a obrana. Každá část je hodnocená maximálně sto body, takže celkem můžete získat 300,“ vysvětlil Václav Ouška. Ten s Quidem v německém Meppenu na mistrovství světa posbíral úctyhodných 289 bodů.

Jak navazují kontakt partneři, kteří jsou teď už úřadujícími světovými šampiony? Důležitý je řád, precizní dodržování zásad a někdy i potřebné pohlazení. „Ten denní kontakt, láska mezi člověkem a psem musí být. Musí tam být souhra, jinak by to pes pro nás nedělal, nějakým drilem to v žádném případě nejde. Jsou ale tam nějaké meze, hranice, spíš k psovi přistupujeme jako k nějakému vrcholovému sportovci,“ dodává Václav Ouška.

„Pes má nastavený denní režim, odpočinek, trénink, pestrou stravu. Také to není pes, který si může doma dělat všechno, co chce, musí mít nějaký řád,“ říká Václav Ouška.

Strava je tedy velmi důležitá, ale po zisku zlaté medaile si Quido mohl dopřát odměnu. „Měli jsme možnost koupit mladého býčka pro rodinu, takže část dostal i Quido,“ prozrazuje Václav Ouška.

Dvojice už se chystá na mistrovství světa 2017. „Máme v plánu jet na mistrovství světa německých ovčáků do Holandska. Jako úřadující mistři světa jsme tam automaticky postoupili, takže se budeme soustředit hlavně na tento závod. Konkurence bude samozřejmě veliká, jako vždy na těchto akcích, ale s tím se musí počítat, o to víc se musíme snažit,“ doplnil Václav Ouška.

autor: kaj
Spustit audio