Jihočeským památkám citelně chybí turisté z Číny nebo Ruska. Navíc na ně dopadají ceny energií

14. červen 2022 11:39

Nádvoří zámků Hluboká nebo Český Krumlov bývala touto dobou před pandemií koronaviru plná organizovaných zájezdů z Asie a Ruska. Teď jsou tu jen malé hloučky Čechů. Státním památkám chybí zahraniční turisté, návštěvnost se propadla o více než 50 procent. A kvůli cenám energií museli navíc památkáři navýšit vstupné.

Na prohlídku zámku Hluboká se vydal například Milan Kubík, který přijel s manželkou ze Slovenska. Od návštěvy je neodradilo ani vyšší vstupné. „Jedeme sem 400 kilometrů, tak přece nevynecháme. Byli jsme už v Krumlově. Akorát nevím, proč jsou všechny na zámky na kopcích,“ směje se.

Drtivou většinu návštěvníků na zámku Hluboká tvoří oproti předešlým letům tuzemští turisté. Vnímá to i kastelán Martin Slaba. „Stále nám chybí turisté, kteří tvořili základ zimních prohlídek. To byli turisté z Číny a Ruska, ti teď z pochopitelných důvodů nejezdí. Prim hrají turisté z České republiky, ale máme i řadu návštěvníků ze sousedních zemí,“ říká.

Na nádvoří hlubockého zámku je teď ve všední den dopoledne jedna školní skupina a pár dospělých. „Ve stejnou dobu v roce 2019, před pandemií, bychom tu viděli mnohem více organizovaných zájezdů. Ty nám opravdu vypadly, stále chybí,“ dodává kastelán.

Čtěte také

Hluboká má aktuálně o 50 procent méně návštěvníků než v roce 2019. Tvrdě na zámek také dopadají ceny energií. „Snažíme se opravdu šetřit a rozmýšlíme si, kde budeme svítit a topit,“ potvrzuje Martin Slaba.

Největší propad aktuálně hlásí zámek Český Krumlov. Jihočeští památkáři kvůli nedostatku zahraničních turistů mohou v letošní sezoně přijít o desítky milionů korun na vstupném.

„Pokud se situace nezmění, jako že se s největší pravděpodobností u těch nejvíce navštěvovaných památek nezmění, myslím, že po letní sezóně skončíme v propadu kolem 40 procent. To znamená, že situace by se mohla přes léto trochu zlepšit, ale rozhodně se nedostaneme na stav v roce 2019,“ uvádí ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Všechny státní památky podle něj už musí výrazně šetřit. Omezují údržbu, restaurování i kulturní aktivity.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související