Jihočeští biologové dostali povolení pracovat s živým koronavirem, pomohou tak v boji s pandemií

17. duben 2020 08:13

Už několik měsíců hledají vědci z celého světa odpovědi na otázky, které se týkají šíření koronaviru. Teď k bádání přispějí i jihočeští virologové. Biologické centrum Akademie věd v Českých Budějovicích získalo nové povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Virologům to umožní studovat biologické vlastnosti a chování živého viru v buňkách. Jejich výzkum může pomoci v boji s pandemií nemoci covid-19.

„Tím, že máme vlastní živý virus, můžeme stanovovat, kolik protilátek je skutečně účinných. Toto sérum může být dále podáváno pacientům,“ nastiňuje nové možnosti virolog Martin Palus.

Tomu ale bude předcházet základní výzkum koronaviru. „Pokud nevíme, jak ten virus funguje, nemůžeme proti němu zasáhnout. Budeme do detailu charakterizovat jeho vztah k různým typům buněk, případně imunitní reakci lidského organismu,“ říká virolog Václav Hönig.

„Poznatky, které tímto způsobem získáme, jsou důležité hlavně pro to, aby se na nich daly stavět dál aplikace týkající se diagnostiky, ale zejména léčby,“ dodává.

Čtěte také

Biologické centrum spolupracuje v této oblasti s fyzikálním ústavem Akademie věd. „Tam vyvinuli biočip, který byl původně určený na testování vzorků potravin na různé bakterie, viry a jiné původce nákaz. Oslovili nás s tím, že tento systém je unikátní svojí univerzální použitelností, takže by ho rádi optimalizovali i pro detekci koronaviru,“ vysvětluje Václav Hönig.

Úkolem virologů podle něj teď bude vybrat a otestovat protilátky, které virus dobře rozpoznávají, a následně optimalizovat metodu, aby byla použitelná jak pro klinické vzorky, tak například i pro stěry z prostředí a podobně.

Funkční prototypy nového biosenzoru by měly vzniknout do několika měsíců. Výsledky výzkumu protilátek můžou pacientům s covidem-19 pomoci už za několik týdnů.

Spustit audio

Související