Jihočeští hasiči používají novou aplikaci, která jim pomůže najít zdroj vody

25. březen 2018

Naplnit prázdnou cisternu v blízkosti požáru vodou nebylo dosud pro hasiče v mnohdy úplně jednoduché. Situaci změnila nová online aplikace Florian, která umožní rychlé vyhledání hydrantů.

Hasičskému záchrannému sboru Jihočeského kraje ji poskytla společnost Čevak.

„Tady mám tablet, kde si můžu vybrat ze čtyř základních panelů, jakým způsobem chci ten hydrant hledat. Pro nás je nejsnazší samozřejmě pomocí mapy,“ ukazuje velitel družstva Jan Prokop.

Hasiči zjistí nejen, kde hydrant je, ale i další důležité informace. „Kliknutím na detail zjistím parametry jako tlak, průtok vody za vteřinu, průměr připojení,“ dodává Jan Prokop.

Největší výhodou aplikace je její rychlost a podrobné informace o hydrantech. Ty hasiči neměli dosud k dispozici. „Dřív jsme pátrali po okolí nebo požádali naše operační středisko, kde měli seznam hydrantů, ale bylo to bez určení polohy, aktuálního stavu, údajů o funkčnosti, takže to nebyly úplně spolehlivé informace. Stávalo se, že jsme otevřeli nějaký hydrant a zjistili, že pro naplnění našich cisteren není dostatečný,“ popisuje ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš.

Čtyřletou praxí prověřený systém ve střední Evropě se podle technického ředitele společnosti Čevak Jiřího Lipolda denně aktualizuje. „Každý den se na té síti musí provádět různé úpravy, aktualizace, staví se, demoluje. Řada operátorů údaje nepřetržitě aktualizuje, to znamená, že lepší informace už hasiči dostat nemohou,“ dodává.

Tuto aplikaci začnou letos využívat i hasiči ve středních a východních Čechách.

Spustit audio