Jiří Březina starší: Mezinárodní den kosmonautiky

12. duben 2024

Pokrok v kosmickém výzkumu vypadá úžasně. Každou chvíli tam něco letí, máme spousty fotek okolních planet i vzdálených galaxií a informací pořád přibývá. Přesto se mi ale zdá, jako by nám tenhle obor něco dlužil. A ty dluhy jsou hned dva.

Tím prvním je padesátiletá pauza ve výzkumu Měsíce. Po jeho povrchu se lidé procházeli v roce 69, jen osm let poté, co do vesmíru poprvé nakoukli. A za další dva roky už se kosmonauté po Měsíci vozili v elektromobilu. Vypadalo to, že na tyhle úspěchy něco naváže.

Třeba že vzniknou měsíční osady, lidé začnou dolovat měsíční horniny, vyrábět si z nich kyslík a vodu a posílat na Zem energii ze slunečních elektráren, protože na Měsíci není nikdy pod mrakem. Pak se na přistávacích rampách objeví stánky se suvenýry a rozjede se měsíční turistika.

Nic z toho se ovšem nestalo. Po šesti měsíčních výpravách nastal na padesát let klid a dnešní pokusy o návrat na Měsíc jsou proti tehdejším misím Apollo dost ubohé. Většinou spočívají v tom, že na měsíční povrch dopadne nějaká bedna a k jásotu stačí, když se nerozbije a začne něco vysílat.

A to druhé kosmické zklamání po Měsíci jsou mimozemšťané. Tisíce fotek létajících talířů, záplava konspirací a jak dlouho se jim snažíme dovolat? Pamatuju, že několik let i naše domácí písíčko zkoušelo hledat jejich signály v kosmickém šumu a připojovalo se za tím účelem z obýváku do světové sítě hledačů.

Nenašlo se nic a další pokusy dopadly stejně. A tak i když se zdá teoreticky vyloučené, že bychom byli ve vesmíru sami, zatím to tak stále vypadá.

Mezi námi, tohle zklamání není zas ta velké. Když se podívám, jak se naše civilizace chová sama k sobě, bylo by divné, kdyby setkání s nějakou cizí skončilo čajovým dýchánkem.

Proto bych byl radši pěkně potichu.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.