Jiří Pehe: Jak autokratický populismus selhává v boji s pandemií

11. březen 2021

Rok s globální epidemií nemoci covid-19 jasně ukázal, že nejhůř na tom v boji s epidemií byly země, v nichž vládnou nebo vládli populisté s rozměrnými egy a autokratickými sklony. Odstrašujícími příklady jsou brazilský prezident Jair Bolsonaro nebo mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. A samozřejmě též Donald Trump v době, kdy byl ještě prezidentem Spojených států.

Příklady ale najdeme i v Evropě, a to zejména bohužel v našem regionu. Český premiér Andrej Babiš (ANO) a slovenský premiér Igor Matovič přivedli svoje země do světové špičky, pokud jde o počet nakažených a zemřelých v přepočtu na sto tisíc obyvatel. A v posledních týdnech se epidemiologická situace nevyvíjí dobře ani v Maďarsku pod vedením autokratického Viktora Orbána.

Čtěte také

Co mají tito politici společného? Především malou schopnost vést skutečný dialog s opozicí i svým vládním týmem a naslouchat radám expertů. Jejich majákem jsou bez ohledu na nutnost přijímat v krizové situaci věcná a racionální řešení příští volby, takže vládnou často spíše podle společenských nálad. Jsou často přesvědčeni, že vše vědí nejlépe, takže pravidelně překvapují veřejnost unáhlenými, s nikým nekonzultovanými kroky.

Donald Trump kupříkladu věřil, že získá na svou stranu většinu Američanů, když nebude tlačit na zavádění přísných hygienických opatření a nezadusí tak ekonomiku. A nejen to: přicházel i s vlastními neotřelými recepty pro boj s novým koronavirem – kupříkladu v podobě proplachování organismu lysolem, ozařování horským sluncem nebo propagováním některých antimalarik.

Neodpovědný, narcistický populista

Brazilský prezident Bolsonaro rovnou tvrdí, že řeči o epidemii nemoci covid-19 jsou přehnané, a odmítá zavádět jakékoliv přísné restrikce. Všichni prý musíme jednoho dne umřít, takže co, sdělil národu v jednom ze svých nedávných projevů.

Čtěte také

Náš Andrej Babiš se ve snaze vypadat jako krizový manažer do práce epidemiologů a dalších zdravotnických expertů pro změnu takříkajíc iniciativně plete. Sám se postavil do čela očkovací kampaně, a když byl kritizován za tristní výsledky, svaloval, jak je jeho zvykem, vinu na ostatní. Po vzoru Orbána se pustil do shánění vakcín z Ruska a Číny, ačkoliv neprošly řádným schvalovacím procesem v Evropské unii.

Nedávno pro změnu praktickým lékařům povolil podávání experimentálního léku ivermektin, ačkoliv ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varoval, že je spojen s možným poškozením některých orgánů. Babiš argumentoval, že ivermektin je velice levný a v zahraničí jsou na něj pozitivní ohlasy.

Čtěte také

Posledním příkladem ignorování ministrů a jejich expertních týmů ze strany českého premiéra jsou jeho prohlášení, že by se u nás nemusely plošně konat na středních školách maturity. Stačily by prý jen úřední – tedy hodnocení založené na známkách během celého středoškolského studia.

Stejně jako v případě podobných sólo akcí jiných populistů, příznačné je i na této Babišově to, že s nikým nic nekonzultuje. Když je kritizován, že obešel ministerstvo školství, brání se tím, že zaměstnával 35 tisíc lidí a nikdy se zájemců o práci na nějakou maturitu neptal.

Jiří Pehe

Potíž s tímto typem chování, který pozorujeme i u ostatních autokratických populistů, je, že působí reálné škody. Nikdo už asi nespočítá, o kolik méně lidí mohlo zemřít na covid-19 v USA, kdyby po celý rok 2020 nestál v jejich čele neodpovědný, narcistický populista.

A bude těžké spočítat, co vše svým chaotickým a nezodpovědným jednáním způsobil u nás Babiš.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio