Jiří Voskovec – známý neznámý. Před 115 lety se narodil avantgardní dramatik, básník a herec spjatý s Osvobozeným divadlem

19. červen 2020

Český herec a člen Osvobozeného divadla, v němž ve 20. a 30. letech minulého století úzce spolupracoval s Janem Werichem a Jaroslavem Ježkem, se narodil jako Jiří Wachsmann 19. června 1905.

 

Připravil: Robert Tamchyna
Natočeno: 2015

S teatrology Jakubem Škorpilem a Vladimírem Justem přiblížíme Voskovcovu kariéru divadelního, filmového a televizního herce ve Spojených státech amerických. Hudební publicista Jiří Černý v pořadu nabídne pohled do zákulisí festivalu z tvorby V+W v září 1978, kdy se Jiří Voskovec poprvé a naposledy připomněl veřejně divákům v přímém přenosu v pražských Radlicích.

Říkával jsem si, že jsem neměl chodit k divadlu a být radši malíř. Možná, že bych mohl, talent jsem měl a mám to rád, je to dodnes moje nejmilejší uměni. Vždycky jdu radši na výstavu než na koncert. Ale zase bych přišel o to být na jevišti, poznat divadelní čas jako dimenzi. A hlavně zažit velké dobrodružství, které se jmenuje přátelství s Janem.
Jiří Voskovec

Vedle mnoha jiných unikátních zvukových dokumentů zazní také ukázka z Voskovcovy role Prvního herce v Shakespearově Hamletovi v inscenaci Johna Gielguda v hlavní roli s Richardem Burtonem.

Jan Werich a Jiří Voskovec

„Když jsem před pěti lety připravoval Páteční večer k poctě Voskovcových nedožitých narozenin, snažil jsem se v té zvukové skládačce nabídnout to nejdůležitější a nejlepší z jeho celoživotního uměleckého odkazu. Na Manhattanu (taky ostrov, jako doma na Kampě) by asi řekli the best of... Během posledních pěti let jsem žádné jiné faktografické ani zvukové novinky nezaznamenal, a tak doufám, že vás ten Páteční večer potěší stejně, jako potěšil mě,“ říká o pořadu jeho autor Robert Tamchyna.

Spustit audio