Jižní Čechy jsou posety mohylami. Ty sloužily zpravidla k pohřbívání obyčejných lidí

Území Jihočeského kraje se může chlubit památkami z různých historických etap. Mezi ty nejstarší patří hradiště a mohylová pohřebiště. A právě mohylami jsou jižní Čechy doslova posety. Vždyť jich máme k dnešku dochovaných a objevených více než 1300 na území celého kraje, byť často splývají s okolní krajinou.

Mohyly sloužily zpravidla k pohřbívání obyčejných lidí, ale nemuselo tomu tak být pokaždé. Jejich datace sahá od pravěku až do raného středověku, na přelomu 8. a 9. století pak počet mohyl kulminoval.

Nejvíce se jich do dnešních dob dochovalo u Bechyňské Smolče, až na šest desítek, ale také u Červeného Újezdce na Českobudějovicku. Tam jich je v lese Vávra okolo devadesáti, podobně jako u Jedovar.

Objeveny však byly lokality také s pouhým jediným nálezem, jako třeba v případě žárové mohyly v Domanicích na Strakonicku.

V počtu mohylových komplexů jsou na tom zdaleka nejlépe okresy Tábor (s více než patnácti lokalitami) a Strakonice. Nejméně jich pak je na Českokrumlovsku.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Aleš František Plávek.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.