John Murrell: Poslední léto. Konverzační komedie kanadského dramatika

25. březen 2023

Kanadský dramatik John Murrell učinil hlavní postavou hry Poslední léto legendu francouzského divadla Sáru Bernhardtovou. Zachytil v ní poslední dny slavné divy, jíž se kdysi kořila celá Paříž, ve společnosti jediného muže – oddaného tajemníka. Diskuse již nemohoucí a nemocné Bernhardtové s protihráčem, který trpělivě snáší její rozmary i hašteřivost, otevírají poutavý pohled na svět přelomu 19. a 20. století. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Sára Bernhardtová (Jaroslava Adamová), Georges Pitou, její tajemník (Vlastimil Brodský) a Vypravěč (Karel Pospíšil)
Připravil: Alexander Jerie
Dramaturgie: Jiří Hubička
Překlad: Alexander Jerie
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 1989

John Murrell se narodil v roce 1945 v Texasu a v roce 1968 natrvalo přesídlil do Kanady. Byl původně učitelem na základní škole a první hry psal pro své žáky. Dramatické tvorbě se začal plně věnovat roku 1975. Poslední léto napsal o dva roky později a dílo bylo téměř okamžitě inscenováno. Vedle divadelních her psal rovněž operní libreta, režíroval a překládal (mj. Čechov, Rostand či Ibsen). Získal několik prestižních cen. Jeho vlastní hry byly přeloženy do patnácti jazyků a hrány ve třiceti zemích světa. Některé se dočkaly i filmového zpracování. Zemřel v roce 2019.

V rozhlasové inscenaci Ivana Chrze z roku 1989 ztvárňují dvojici jedinečným způsobem Jaroslava Adamová a Vlastimil Brodský. Jaroslava Adamová je nominovaná do probíhající ankety Neviditelný herec / herečka století. V anketě uspořádané v rámci oslav letošního rozhlasového výročí můžete vybírat z 20 českých rozhlasových herců a hereček, kteří svým interpretačním uměním obohatili tento specifický obor. Hlasovat můžete od 6. do 31. března 2023 na www.neviditelnyherec.cz.

Spustit audio

Související