John Suffolk z Huawei: Zadní vrátka v zařízení? V minulosti se jich našlo v různých firmách na 30 tisíc

Huawei má zájem v České republice vybudovat síť páté generace. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to potvrzuje viceprezident evropské části firmy Huawei pro kybernetickou bezpečnost John Suffolk. Budou zařízení firmy bezpečná?

„Naší touhou je poskytnout technologii a propojit lidi mezi sebou kdekoliv k tomu dostaneme příležitost,“ říká.

Každá technologická inovace přináší nové metody myšlení a podnikatelské příležitosti. Totéž bude podle Suffoka znamenat i 5G, díky které bude možné navzájem propojit například vozidla a mnoho různých dalších nařízení.

„Objeví se stovky, možná tisíce nových způsobů, jak využívat technologických novinek,“ vyzdvihuje možnosti 5G.

Hackeři po slabinách pasou

Český úřad pro kybernetickou bezpečnost vydal v prosinci varování před technologií firmy Huawei. Je zařízení firmy bezpečnostním rizikem?

Zneužít jde technologii všech výrobců, říká odborník Aleš Špidla k výrobkům firmy Huawei

Aleš Špidla

Stavíme svět na zranitelném hardwaru, každá technologie je zranitelná. Takový je názor odborníka na kybernetickou bezpečnost Aleše Špidly, když v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou přijde řeč na kauzu kolem společnosti Huawei. Právě před výrobky této firmy varují Spojené státy – mohou prý sloužit ke špionáži.

„Věříme, že není. Ale musíme být upřímní ve všech směrech. Nezáleží na tom, jestli mluvíme o Ericssonu, Huawei nebo Microsoftu. Každý nabízí složitá technická řešení a každé zařízení má nějakou slabinu,“ vysvětluje.

Na varování amerického ministra zahraničí, že ukončí spolupráci s oblasti tajných služeb s každou zemí, která si pořídí technologii Huawei pro citlivé sítě, se Suffolk dívá bez emocí.

„Je pochopitelné, že lidé se orientují podle toho, co je napsáno na té které krabičce… Žijeme v globalizovaném světě, když si otevřete krabičku s nápisem Huawei, obvykle je v ní jen kolem 30 procent naší vlastní výroby,“ upozorňuje.

Dodává také, že pokud chce někdo zvýšit bezpečnost, musí zvýšit bezpečnost celého dodavatelského řetězce.

V souvislosti s takzvanými zadními vrátky, tedy vstupy pro špiony do výrobku, zdůrazňuje, že v nedávných letech se podobných vrátek našlo ve výrobcích špičkových telekomunikačních firem – převážně amerických – na 30 tisíc.

„Hackeři, kteří po takových věcech pasou, vám tu slabinu najdou,“ uzavírá.

autoři: Petr Dudek , prh
Spustit audio

Související