Jon Canter: Boswellovy Životy. Boswellův Život Sigmunda Freuda

24. září 2019

Kdo jsme? Proč jsme takoví, jací jsme? Přejeme si v dětství všichni milovat se s vlastními matkami? A zabíjet své otce? Mnoho velkých otázek. Kladl si je slavný zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud. Příborský rodák, jehož dílo jednou provždy změnilo nazírání na lidskou psychiku, zemřel právě před 80 lety. Na Vltavě si ho připomínáme hrou Boswellův Život Sigmunda Freuda s Viktorem Preissem a Petrem Lněničkou v titulních rolích. 

Poslouchejte 24. září od 20:00 na Vltavě a po odvysílání ještě po dobu jednoho týdne on-line.

Skotský advokát a literát z druhé poloviny osmnáctého století James Boswell, hrdina dnešní hry, je nesmrtelným zakladatelem moderního životopisectví. Proto může cestovat v prostoru i čase. Setkání s velkými muži i ženami utváří jeho vlastní život. Tentokrát, veden touhou dozvědět se více o jednom z největších duchů své doby, vstoupil 17. března 1895 do Freudova vídeňského domu. Ve výsledku toho ale zjistil víc o sobě samém než o zakladateli psychoanalýzy, víc než potřeboval vědět. 

Osoby a obsazení: James Boswell (Petr Lněnička) a Sigmund Freud (Viktor Preiss)

Překlad: Ester Žantovská
Dramaturgie: Martin Velíšek
Režie: Lukáš Hlavica

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.