Josef Jedlička: O Švejkovi a švejkování

13. srpen 2022

„Když se nám, Čechům, vede jakž takž, jsme náramně nedůtkliví na důstojnost a čest. Ale když jsou časy zlé, bereme si obvykle za vzor Josefa Švejka.“ Pavel Soukup čte z knihy České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Pavel Soukup
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2002

Josef Jedlička (1927–1990) byl český esejista a prozaik, který po roce 1968 emigroval do Německa, kde žil a pracoval pro rádio Svobodná Evropa. Je autorem románu Kde život náš je v půli se svou poutí, v němž se vyrovnává s životem v Litvínově 50. let, a také románové ságy Krev není voda.

V rámci Českého léta na Vltavě listujeme jeho esejistickou knihou České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi. Jedlička se v ní zaměřuje na české literární i lidské typy a historické mýty a jeho kritickému oku nemohl ujít Švejk a švejkování. Všímá si jeho geneze a začlenění do literárního kánonu, především ale rozebírá jeho povahu a význam.

autoři: Petr Gojda , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.