Josef Strnadel: Rok pod horami. Sto let staré obrázky z valašských kotárů a dědin

Sto let staré obrázky z valašských kotárů a dědin.  Tak zní podtitul čtyřdílné četby z půvabné knížky valašského prozaika Josefa Strnadela Rok pod horami. V rytmu církevního roku a ročních období zachytil autor prostý život na valašských kotárech.

Čte: Stanislav Šárský
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Vojtěch Dluhý
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 16. 4. 2023
Natočeno: v Českém rozhlase Ostrava

Žili, byli čtyři bratři. Všichni se narodili v prvních desetiletích 20. století v dřevěné chalupě v Trojanovicích pod Mjaším, u staré cesty z Frenštátu přes Malou Ráztoku na Radhošť. Od poloviny 18. století tam bydleli pasekáři a dřevorubci, kteří si později začali přivydělávat na nuzné živobytí tkalcovstvím. Žila tu také rodina Kneblova, do níž se sňatkem s dcerou Anežkou, přiženil Filip Strnadel ze staré salašnické rodiny. Postupně se jim narodili čtyři synové. V roce 1907 přišel na svět Bohumír, nadaný vypravěč a spisovatel, který později přijme jméno Četyna. Tři roky po Bohumírovi se narodil malíř Antonín. Za další dvě léta k nim přibyl Josef, horlivý čtenář, který taktéž propadl světu literatury. A rok po první světové válce, doplnil čtveřici bratrů Václav, budoucí tkadlec.

Překrásné vyprávění je povýšeno mistrovstvím herce Stanislava Šárského, jehož hlas vás povede rovnou do příběhu. Zavřete oči, a bude se vám chtít plakat...

Josef Strnadel měl básnické nadání a hluboký zájem o národopis, což ostatně spojovalo všechny bratry. Vystudoval Filozofickou fakultu Karlovy univerzity a začal pracovat jako úředník Státního úřadu statistického. Záhy však přešel pod Ministerstvo sociální péče. Za války byl zatčen a vězněn v Sachsenhausenu, po osvobození se opět vrátil na své původní působiště. V letech 1951-56 byl zaměstnán ve Státní knihovně společenských věd v Praze a roku 1956 byl jmenován ředitelem Slovanské knihovny. Josef Strnadel je autorem řady působivých povídkových knih a kromě jiného jedné z nejkrásnějších lyrických próz české literatury s názvem Zimozelení.

Kniha Rok pod horami, kterou ilustroval bratr Antonín, je prvotinou Josefa Strnadela, poprvé vyšla v roce 1945. V rytmu církevního roku a ročních období zachytil talentovaný prozaik prostý život na valašských kotárech. Ale jak! Až budete naslouchat příběhům dětí i dospělých, až na sebe necháte působit obrazy valašské krajiny umně zakleté ve slovech, okřeje vaše srdce jako po doušku z horské studánky, v níž se zrcadlí nebe letních pasek, okřídlených bzukotem včel.  Pod sklíčkem vzpomínek z dětství spatříme, jak tepe život chudé dědiny pod Beskydami.

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm
Spustit audio