Josef Váňa: „Dokud můžu, tak si nic neodpustím“

3. září 2012

V pondělí 3. září 2012 jsme prožili hodinu vysílání s opravdovou legendou. Osmkrát zvítězil v prestižním dostihovém závodu Velká pardubická a nesmazatelně se tak zapsal do análů jezdectví nejen v Čechách.

Jak se neztratit v čase

Neosedlal pouze koně. Josef Váňa už jako osmiletý chlapec zcela podlehl touze „rajtovat“ na všem, co mělo čtyři nohy. Sledoval tak okolí ze hřbetů koz, prasat nebo krav a jezdecká vášeň ho od té doby neopustila: „Nepamatuji si, že bych lásku k jezdectví zdědil po někom z rodiny. Několikrát mě napadlo, kde se to ve mně vzalo, ale kdo ví, co jsem byl v minulých životech.“ Po genealogické stránce se lze těžko dopátrat počátku talentu J. Váni, ovšem jak zazní v písni Karla Gotta s názvem „Nic nás nezastaví“, věnované právě nezlomnému duchu tohoto velikána, důležité je „neztratit se v čase“. Jak sám dostihový jezdec říká: „Nevím jestli jsem posunul hranici mládí, ale celý život jedu svou kolej a dokud můžu, tak si nic neodpustím. Na druhou stranu, i v té písni se zpívá nejen o vůli, ale i o lásce. Bez té by život neměl smysl.“

Dokument „Váňa“

K tomu, aby se J. Váňa v čase opravdu neztratil, aktuálně přispěl svým dílem i dokumentarista Jakub Wagner. Ten stojí za filmem s názvem „Váňa“, jehož natáčení trvalo přes rok a půl: „Pro mě bylo nejdůležitější zachytit pana Váňu v těch nejpřirozenějších situacích. Právě ta přirozenost kolem něj a kolem koní panuje absolutní, takže v tom dokument nebyl ochuzen.“ Premiéru snímku budeme moci spatřit 6. září 2012 a začíná poměrně tragicky: žokej se ocitne hospitalizován s vážnou zlomeninou stehenní kosti, která je nejsilnější kostí v lidském těle: „Byli jsme u toho, ale ne jako hyeny, které touží po tragedii. Samotného by mě zajímalo, jak by snímek vypadal, kdyby k této události nedošlo, protože materiálu jsme měli hodně. Možná ale právě díky tomu se nám nakonec podařilo zachytit přirozený koloběh, který v tomto sportu panuje,“ prozradil k ději dokumentarista.
Sám J. Váňa se ovšem k celé události staví s naprostým klidem: „Např. zlomenina klíční kosti je pro žokeje asi jako rýma. Já když jdu ráno do práce, tak nesnídám, kdybych se náhodou dostal na operační stůl. Nejen tenkrát se mi to vyplatilo, ale jsem opravdu vděčný za to, že zatím stále vstávám bez jakýchkoliv problémů a kondice mě neopouští.“

Natáčení filmu "Váňa", Jakub Wagner a Viktor Smutný

Více se dozvíte, pokud si poslechnete audiozáznam (u článku nahoře) rozhovoru s moderátorkou Danielou Brůhovou.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.