Jste očkovaní, a přesto máte příznaky covidu? Případné onemocnění pomůže odhalit diagnostický test

Lidí opakovaně nakažených koronavirem v Česku přibývá jen mírně. Vyplývá to z nejnovějších údajů Státního zdravotního ústavu. Od začátku epidemie eviduje zhruba 2200 lidí, kteří měli onemocnění covid-19 s příznaky znovu. Data ukazují, že nejlepší ochrana proti reinfekci je prodělaný covid a následné očkování.

Zveřejněné statistiky Státního zdravotního ústavu jsou z konce srpna. Ukazují, že se dlouhodobě počet reinfekcí u covidu v Česku příliš nezvyšuje. Od posledního měsíčního souhrnu jich přibylo zhruba 100. Za reinfekci přitom ústav považuje potvrzené, symptomatické onemocnění, kde mezi první a druhou epizodou uplynulo 60 nebo více dnů. Frekvence reinfekcí u nás dosahuje méně než půl procenta z počtu všech nakažených lidí.

I tak je ale dobré se po prodělaném covidu dle ústavu očkovat. Mezi znovunakaženými je jen naprosté minimum očkovaných lidí. Data shromažďuje Ústav zdravotních informací a statistik a podle posledních údajů bylo takových lidí 151. Reinfekce po očkování jsou dle statistiků velmi vzácné, neboť i česká data ukazují, že nejsilnější ochranu poskytuje očkování po prodělané nemoci. V této skupině očkovaných téměř neexistují těžší průběhy, kdy by člověk musel být hospitalizovaný.

Na test i po očkování

A co dělat v případě, že jste po očkování a máte příznaky covidu? Pro laika je velmi těžké rozeznat covid a chřipku. Příznaky jsou totiž podobné. Pokud tedy není váš stav vážný a nemusíte volat zdravotnickou záchrannou službu, kontaktujte telefonicky nebo třeba e-mailem svého praktického lékaře. Ten rozhodne, jak postupovat dále.

Čtěte také

I po absolvovaném očkování vás pak může lékař poslat na test. Je to často jediné možné stoprocentní potvrzení, nebo naopak vyvrácení toho, jestli covid máte, nebo nemáte. „Je to diagnostický test. Je to v jiném režimu než testy preventivní, je to test, na který vás lékař posílá, eventuálně ho provede u sebe v ordinaci,“ vysvětluje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Na preventivní test hrazený ze zdravotního pojištění má nárok i očkovaný člověk nebo ten, kdo prodělal onemocnění covid-19 a je v ochranné lhůtě 180 dnů po prvním pozitivním testu.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související