Julie Hrstková: Trh s nemovitostmi ožil, ceny přestaly padat

11. červenec 2023

Kdo stále vyčkává, až nemovitosti výrazně zlevní, zřejmě se nedočká. Dokonce se zdá, že trh již překlenul období poklesu cen a postupně se objevují noví zájemci a s nimi také končí slevy.

Připomeňme si ale, co tomuto vývoji předcházelo.

Jako první začaly už loni zlevňovat chaty a chalupy. Pandemie koronaviru skončila, zavřené hranice se staly minulostí a Chorvatsko lákalo víc než investice do odlehlých míst. Tam, kde se víkendové nemovitosti prodávaly v době pandemie klidně za dvojnásobek, ceny skoro stejně tak výrazně klesly.

Čtěte také

Třetí čtvrtletí loňského roku pak přineslo zmrazení obchodů takřka všech nemovitostí napříč republikou. Cena hypoték zamířila prudce vzhůru a ani vysoká inflace nepřesvědčila nikoho o tom, že nákup nemovitosti je tou nejlepší ochranou před znehodnocením peněz. Současně platila přísná pravidla České národní banky pro žadatele o hypotéku.

Nákup a prodej nemovitostí se prakticky zastavil. A ceny skutečně začaly klesat. Jako první zlevnily panelové byty před rekonstrukcí, nakonec šla dolů i cena nových projektů. Podle údajů Českého statistického úřadu došlo k prvnímu poklesu prodejních cen po deseti letech. Nejvíc zlevňovala Praha. Nutno dodat, že předchozí růst cen v době koronaviru, především v druhé polovině roku 2021, byl jak v hlavním městě, tak i ve zbytku republiky nejvyšší v historii.

Dvacet tisíc nových obyvatel Prahy

Teď se situace změnila. Ceny hypoték jsou sice stále nejvyšší od roku 2010 a nemovitosti jsou stále předražené nejen podle analýzy České národní banky, kupci ale postupně přibývají. A nejen proto, že centrální banka od července uvolnila jeden z požadavků na zájemce o hypotéku, takže se stejným příjmem si mohou dovolit zaplatit víc.

Čtěte také

Začala fungovat kombinace potlačené poptávky, takřka nulové nové výstavby, která kupujícím nedává na výběr stovky a stovky nových bytů každý měsíc, i příliv nových obyvatel. Jen v prvním čtvrtletí tohoto roku se Praha rozrostla o víc než dvacet tisíc lidí. Namísto Prahy se víc staví v jejím okolí a ceny se postupně dotahují.

I tak ale v polovině roku vzrostla průměrná nabídková cena bytu v hlavním městě ČR meziměsíčně o necelé procento, a to jak u nové, tak i starší zástavby. Současně podle zpráv od realitních společností stoupla poptávka zhruba o pětinu. Prodávající přestali nabízet slevy, nemovitostí v nabídce je o necelých deset procent méně než na jaře.

Julie Hrstková, komentátorka Hospodářských novin

Při stagnaci ekonomiky a stále vysokých úrocích nelze očekávat opětovný výbuch cen jako v době pandemie. Pokud ale nějak výrazněji neporoste nezaměstnanost, je při očekávání poklesu inflace a s ní i úroků velmi pravděpodobné, že zájem o nemovitosti poroste. A s ním i ceny. Byť ne tak rychle, jako jsme tomu byli svědky před rokem či dvěma.

Autorka je komentátorka Hospodářských novin

Spustit audio