Julius Zeyer: Sníh ve Florencii

4. září 2018

Renesanční příběh v rozhlasové úpravě a režii Josefa Melče. Účinkují Radovan Lukavský, Pavel Soukup a Bořivoj Navrátil. Poslouchejte on-line do 10. září 2018.

Julius Zeyer patřil k okruhu autorů publikujících v časopise Lumír. Sdílel s nimi zálibu v cizích látkách, silný kontakt se světovou kulturou i estetická hlediska, zvláště ideál krásy protikladný každodenním projevům všednosti a strohosti.

Narodil se 26. 4. 1841 v Praze v zámožné měšťanské rodině německo-francouzského původu. Jeho studia byla zprvu zaměřena k tomu, aby převzal otcův dřevařský podnik: navštěvoval reálku a krátce pražskou techniku, ve Vídni se učil tesařství a v roce 1862 podnikl cestu na zkušenou (navštívil Německo, Švýcarsko a Francii).

Jako mimořádný posluchač studoval v Praze filozofii a starověké kultury a začal se věnovat literatuře. Za vzděláním a za prací cestoval téměř po celé Evropě. Jinak žil v Praze, kromě dvanáctiletého období života ve Vodňanech. V roce 1889 se znovu vrátil do Prahy, kde 29. 1. 1901 zemřel.

Svou autorskou dráhu otevřel humornými, ironickými a fantastickými povídkami. Sníh ve Florencii je jedním z pěti textů ze svazku nazvaného Stratonika a jiné povídky (1892).

Účinkují: Radovan Lukavský, Pavel Soukup a Bořivoj Navrátil

Rozhlasová úprava a režie: Josef Melč
Natočeno v roce 1982.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.