K hudbě chci přistupovat víc pudově, modulární syntezátor byl řešení, říká hudebník David Herzig

28. červenec 2021

David Herzig je v Praze usazený hudebník a producent elektronické hudby. V současnosti působí v kapelách Bert And Friends, Never Sol nebo improvizačním uskupení GTA Soundsystem. V minulosti prošel kapelami Metastavy nebo Humdrum Lighthouse. A pod sólovým pseudonymem Lotus Wash vydal na kazetě v letošním červnu debutovou desku Field Theory. K jejímu vzniku Davida během karantény inspirovala online přednáška o kvantové fyzice i kamarád a hudební kolega Oliver Torr.

„Elektronika pro mě byl útěk. Na konzervatoři jsme měli hodně intenzivní výcvik jazzové hudby v improvizaci, v hraní na nástroj. Byl jsem tam asi déle, než jsem musel,” vysvětluje David Herzig. „Já jsem chtěl začít přistupovat k hudbě víc pudově. Modulár byl pro mě řešení, protože tam často moc nevíš, co se stane. Vlastně tě to překvapí. Elektrická tvorba zvuku byl pro mě nový svět. Nakonec to skončilo tak, že jsem psal absolventskou práci na VOŠ místo o jazzu o vývoji syntezátorů od 60. do 70. let. Svůj absolventský koncert jsem hrál taky na modulár,“ popisuje dál svou hudební cestu.

A jak vypadá Davidův živý koncert na modulární syntezátor? „Hodně improvizuju. Spíš se držím zvukové estetiky nebo nějakých prvků, které na té desce jsou. To album není úplně postavené na motivech nebo nosných melodiích, je to spíš o vytváření atmosféry, která se postupně vyvíjí. A to se snažím držet i v live setech. Nepoužívám žádné smyčky přímo z desky,” říká David Herzig aka Lotus Wash.

Jak David vnímá současnou domácí elektronickou scénu? Kdo z hudebních kolegů mu vytvořil remixy pro jeho debut? A proč mu deska vyšla na kazetě? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.