K Památníku včelích matek u Svitav míří turisté už dvacet let. Připomíná místní historii chovu včel

17. duben 2024

Přibližně pět kilometrů od svitavského náměstí, na mýtině lesního areálu jménem Brand, narazíte na unikátní dřevěnou stavbu. Má podobu včelího úlu. Připomíná totiž historii zdejšího chovu včel a stojí na místě, kde kdysi fungovala oplodňovací stanice včelích matek. Pod unikátním dřevěným altánem si můžete nejen odpočinout, ale přečíst si i spoustu zajímavých informací o včelách.

Lesní komplex Brand se rozprostírá mezi Svitavami, Javorníkem, Kuklemi, Mikulčí a Opatovem. Na louce, kde Památník včelích matek stojí, se od počátku 20. století až do roku 1945 nacházela oplodňovací stanice včelích matek. Jediným pozůstatkem z této doby je kamenný památník z roku 1932 věnovaný vedoucímu stanice Franzi Thomasovi, který působil na svitavské tkalcovské škole. Pomníček připomíná i další jména zasloužilých včelařů ze Svitav, Vendolí, Lačnova nebo Skleného.

Historii tohoto místa a zdejšího úspěšného chovu včel připomíná unikátní dřevěná stavba. Altán má podobu velkého včelího úlu. Kdysi totiž na této lesní mýtině stával dřevěný včelín. Do jeho blízkosti včelaři umisťovali během sezóny malé úlky, tzv. oplodňáčky, které sloužily k chovu včelích matek. Dnes si ve venkovní expozici můžete prohlédnout, jak tyto historické včelíny vypadaly a z čeho se skládaly.

Obrázek včely na vodní hladině

Konec chovné včelí stanice souvisel s poválečným odsunem většinového německého obyvatelstva Svitav. Stanici využívali včelaři sice ještě v éře socialismu, ale to už celé místo chátralo a lokalita postupně zarostla. Před dvaceti lety se díky spolupráci města Svitav, Lesů ČR a Mikroregionu Svitavsko podařilo paměť tohoto místa obnovit a na louce vyrostlo podle projektu svitavského architekta Romana Svojanovského unikátní zastřešení.

Na vodní hladině uvnitř studny se zračí obrázek včely

Pod odpočinkovým altánem, který nabízí příjemné posezení, si můžete přečíst zajímavé informace o chovu včel a místní historii. Přístřešek kryje studnu s funkčním rumpálem. Pokud nahlédnete dovnitř, pravděpodobně uvidíte na vodní hladině obrázek včely. Nad studnou je totiž umístěný obrys včely, který přenáší na hladinu prosvítající slunce. Symboliku včelích pláství tu připomíná také mříž na studni nebo výzdoba krovu altánu.

Nedaleko Památníku včelích matek se nachází rekreační rybník Rosnička, u kterého se nachází písečná pláž, občerstvení i dětské hřiště. A pokud byste do okolí Svitav mířili s kolem, můžete využít zdejší dvanáctikilometrovou nenáročnou cyklotrasu, kterou zvládnou i děti. Škálu sportovního vyžití doplňuje fitness stezka nebo venkovní posilovna a k dispozici jsou tu i trasy pro vozíčkáře.

Spustit audio