„K varhanám i betlémům mě vlastně nevědomky přivedla babička,“ říká varhaník a betlémář Ondřej Vávra

15. prosinec 2022

V čase adventu vás Romana Joudalová pozvala do Nového Bydžova, na setkání s varhaníkem, sbormistrem a sběratelem i tvůrcem betlémů Ondřejem Vávrou. V našem vysílání tak zavonělo lipové dřevo, které se pod jeho rukama mění v ovečky a figurky. 

A pod rukama Ondřeje Vávry se také rozezněly varhany novobydžovského chrámu svatého Vavřince, kde působí jako varhaník a regenschori.

Za vším hledej babičku!

Ondřej Vávra je profesí varhaník a učitel hudby. Hře na varhany a klávesové nástroje vyučuje v ZUŠ Střezina v Hradci Králové a už čtvrt století je vedoucím kůru chrámu sv. Vavřince v Novém Bydžově.

Čtěte také

Láskou k tomuto královskému nástroji zahořel jako malý kluk na výletě na Liberecku, kde s babičkou náhodou navštívil kostel v Hejnicích, kde varhany poprvé uslyšel hrát a na celý život se zamiloval. Bohoslužby jako varhaník doprovází od svých deseti let.

A za betlémářskou vášní Ondřeje Vávry také stojí jeho novobydžovská babička, která každé Vánoce stavěla svůj krásný velký Králický betlém. Jako kluk u toho nesměl chybět. Když později dům babičky vykradli zloději, část betlému se ztratila. Babičku to velmi mrzelo a malý Ondřej jí chybějící figurky vyrobil, aby jí potěšil.

Protože kromě klavíru a varhan chodil do „lidušky“ také na výtvarný obor, první pokus nedopadl úplně špatně a Ondřeje betlémaření chytlo. Věnuje se především tvorbě Kralických betlémů, ovšem zálibu si našel i v malbě betlémů papírových z významných betlémářských lokalit, kde jsou tradicí ručně malované betlémy na kartonu.

Své vášni propadl natolik, že začal betlémy i sbírat. Dnes má ve své sbírce kolem 400 různých, především figurkových betlémů.

Výstava betlémů Ondřeje Vávry už k adventu v Novém Bydžově patří

Každý sběratel je rád, když může svou sbírku vystavit. A betlémy jsou stvořené k tomu, aby je lidé obdivovali a nechali na sebe působit jedinečnou atmosféru betlémského příběhu. Čas adventu a Vánoc si v Novém Bydžově bez výstavy betlémů Ondřeje Vávry v Muzeu hraček Stuchlíkovi snad už ani nelze představit. Výstava je každý rok jiná.

Čtěte také

V muzeu hraček je letos z vlastní tvorby Ondřeje Vávry k vidění například velký skříňový betlém Bydžovské jesličky, třímetrový betlém malovaný v ústeckoorlickém stylu, nebo Svatohorský betlém inspirovaný figurkami, které se prodávaly na Svaté Hoře u Příbrami a nějaké kralické betlémy.

Úpravou prošly Bydžovské jesličky. Malé figurky byly posunuté do pozadí a přední scénu Ondřej Vávra osadil nově vyřezanými většími figurami. Vznikla tak hlubší perspektiva a děti můžou v betlému obdivovat kromě děje svaté noci hned několik scén z venkovského života.

Adventní expozice betlémů v muzeu hraček Stuchlíkovi se rozrostla o několik dalších velice hodnotných exponátů. Celková koncepce expozice betlémů je změněná, intenzivnější je i doplňující vánoční výzdoba, přijďte se podívat! Bude otevřeno po celý zbytek prosince vždy od úterý do soboty od 10 hodin do 16 hodin včetně 27., 28. a 29. 12. 2022.

„Zima na kůru už mi nevadí, jsem zvyklý,“ říká regenschori novobydžovského chrámu Ondřej Vávra

Když velkoryse řešený prostor chrámu sv. Vavřince v Novém Bydžově rozezní zvuk varhan a chrámový sbor Carmina Sacra zazpívá něco ze svého adventního repertoáru, je to doslova koncentrovaná esence očekávaného mystického vánočního příběhu. Jako vedoucí kůru, tedy varhaník a sbormistr, působí Ondřej Vávra v chrámu sv. Vavřince 25 let.

„Carmina Sacra, to je skvělá parta,“ pochvaluje si regenschori Ondřej Vávra

Vokální soubor CARMINA SACRA vznikl začátkem roku 2019 z potřeby regenschoriho Ondřeje Vávry mít k dispozici ne příliš velký, ovšem kvalitní a spolehlivý sbor, který bude schopen na vysoké hudební úrovni zpěvem doprovázet slavnostní liturgii v kostele, ale zároveň bude působit i jako sbor koncertní a flexibilní.

Čtěte také

Kromě pravidelného působení v domácím chrámu se sbor věnuje časté koncertní činnosti, spolupracuje se smyčcovým kvartetem MUSICA IN CORDE, různými sbory a hudebními spolky. Zváni jste na Adventní koncert 18. 12. 2022 od 17 hodin na koncert do kostela sv.Bartoloměje v Chodovicích, na Štědrý den na půlnoční mši do chrámu sv. Vavřince v Novém Bydžově a na Svatoštěpánský koncert tamtéž od 17 hodin.

Děkujeme Ondřeji Vávrovi za pozvání a za štědrou porci předvánoční atmosféry, kterou jsme mohli na rozhlasové Návštěvě u něj v Novém Bydžově načerpat.

Návštěva u varhaníka, sbormistra, řezbáře a sběratele betlémů Ondřeje Vávry v Novém Bydžově

Ondřej Vávra
*1981 je profesí varhaník, sbormistr a hudební pedagog, funkci regenschoriho chrámu sv. Vavřince v Novém Bydžově vykonává již před dvacet let. Jako relaxační koníček sbírá a vytváří betlémy již od dětství. Jeho sbírka čítá kolem 400 betlémů. Od roku 2019 je členem Českého sdružení přátel betlémů.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související