K Zelenému čtvrtku patří tradičně zelená jídla a zelené pivo, mají zajistit stálé zdraví
Ve velikonočním období, zejména kolem Zeleného čtvrtku nabízí restaurace kromě zelených jídel i zelené pivo. Jeho obliba rok od roku roste, vaří ho desítky velkých i malých pivovarů.
Zelený čtvrtek je v rámci křesťanských tradic prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. Jednou z tradic na Zelený čtvrtek je jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a hrách. Lidé věří, že jídla z těchto surovin jim zaručí pevné zdraví.
V současnosti si zejména v restauracích lidé v těchto dnech oblíbili i možnost zkusit zelené velikonoční pivo.
Jak velký je zájem o zelená piva? Jak pivovarníci docílí u tohoto piva požadované barvy? Dozvíte se v reportáži reportérky Českého rozhlasu Zlín Blanky Kovandové, která navštívila minipivovary ve Zlínském kraji.
Související
-
Zelený čtvrtek
Podle křesťanské tradice v tento den Ježíš Kristus naposledy povečeřel s apoštoly, modlil se v Getsemanské zahradě a byl zajat.
-
Velikonoce - zvyky a tradice jednotlivých dnů Svatého týdne
Velikonoce jsou pro mnoho lidí předzvěstí jara. Jde samozřejmě také o nejdůležitější křesťanský svátek.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.