Kalové nádrže na Karvinsku by mohly být novým zdrojem plynu

12. prosinec 2022 08:10

Karvinsko jako zdroj plynu pro velkou část průmyslu v Moravskoslezském kraji. Tak vypadá plán na využití takzvaných kalových nádrží, které mnoho let vznikaly jako odpad po těžbě černého uhlí. Moravskoslezský kraj chce tímto způsobem zároveň zlikvidovat významnou ekologickou zátěž.

Zákaz vstupu s pokutou až 15 tisíc korun. Jsme u Doubravy poblíž uzavřeného dolu ČSA. Hned za cedulí s tímto nápisem je něco jako rybník, jsou slyšet ptáci, kolem rostou stromy, ale pod hladinou jsou tisíce tun uhelných kalů.

Je to něco, co tady navždy zůstat nemůže. „Dříve nebo později to začne prosakovat a ten sediment není úplně nejzdravější,“ říká náměstek moravskoslezského hejtmana Jalub Unucka (ODS). A jak dodává, kalů s velkým obsahem zbytků uhlí je ve všech nádržích tolik, odhadem možná několik miliónů tun, že je firma OKD nestihne všechny využít a musí se něco vymyslet.

Čtěte také

„Na jižní Moravě stojí pokusný stroj, který, pokud se osvědčí, by mohl být instalovaný v areálu OKD. Mohlo by se reálně zkoušet, co z toho uhelného kalu opravdu leze,“ popisuje Unucka.

Takzvaná depolymerizační linka by z kalů dokázala vyrobit plyn podobný zemnímu plynu, ten by pokryl podle Jakuba Unucky možná až třetinu spotřeby průmyslu v kraji, a jako zbytek zůstane ještě uhlíková směs, která se dá spálit. Efekt by mohl být velký.

„Předpokládáme, že linka bude schopná zpracovat 48 tun kalů denně. Při předpokládané výhřevnosti by to mohlo být okolo 20 tisíc metrů krychlových plynu denně,“ odhaduje Jindřich Šavel z firmy Technokomplex Czech, která se na plánu likvidace kalů podílí.

Je to ale zatím jenom odhad, celý plán je teprve na začátku. V současné době se hledá přesnější technické řešení, jak by linka původně určená pro likvidaci plastů fungovala v plném nasazení přímo tady na Karvinsku. Firma OKD pouze potvrdila, že na projektu spolupracuje.

autor: Martin Knitl
Spustit audio