Kam dát postel v malém bytě? Se studiem Reaktor o malých i velkých projektech

14. červen 2023

Studio Reaktor má už pětatřicet lidí a navrhuje kanceláře i velké bytové projekty. Mluvili jsme o nich, ale také zavzpomínali na začátky, kdy si architekt Jakub Heidler navrhl byt o dvaceti metrech.

Jan Kačer (vlevo) a Jakub Heidler na střeše. Jejich ateliér sídlí v bývalé truhlárně v Holešovicích

Obývat malý byt znamená často uklízet. A není ani lehké ho navrhnout. „Musíte tam nacpat totéž jako do osmdesátimetrového. V každém malém bytě stejně najdete koupelnu, záchod, kuchyni, jídelnu obývák, ložnici, vstupní část,“ říká Jakub Heidler ze studia Reaktor. A je třeba to celé nakombinovat do „skvěle vyladěného transformera.“ V Bourání mluvíme i o tom, kam je v malém bytě nejlepší umístit postel.

Od svého vzniku před deseti lety studio Reaktor vyrostlo a dnes navrhuje především kanceláře velkých firem, nebo bytové projekty. A tak jsme mluvili i o podnikání. O tabulky a peníze se v Reaktoru stará hlavně architekt Jan Kačer. Jak si vybírají zaměstnance? A platí přesčasy? „Když už někdo zůstane déle, tak dostane adekvátně zaplaceno. A když stráví víkend, tak má jackpot,“ říká Jan Kačer. A padly i další otázky týkající se diskutovaného tématu pracovních podmínek.

Podívali jsme se také na projekt naučné stezky kolem rybníka Olšina, za který byl Reaktor nominovaný na Českou cenu za architekturu vede nedotčenou přírodou v bývalém vojenském újezdu. Jak stezku pojali a je správné usnadňovat lidem přístup do nedotčené přírody? „Bylo to velké téma po celou dobu toho projektu a my jsme hledali co nejjednodušší a nejméně násilnou formu, jak krajinu zpřístupnit lidem a zároveň chránit,“ říká Jan Kačer. Jak se chová Reaktor v přírodě, také o tom je tohle Bourání.

Se studiem Reaktor o malých bytech, velkých projektech a jednom rybníku.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.