Kam za dobrým jídlem a pitím mimo Prahu? Trafik, Maškrtnica, Vývařovna a tipy na letní gastro výlety

10. červenec 2020

Pandemie koronaviru omezila cestování do dalekých zemí. Proto jsme se zeptali Juliany Fischerové aka Maškrtnice, Jany Pakočky z Vývařovny, Mikea Trafika z PSH a Adama Dvořáka z blogu Taste of Red na tipy, kam vyrazit mimo Prahu na výlet za přírodou, ale hlavně za dobrým jídlem a pitím.

Maškrtnica v topinkovém stánku na Street Food Festivalu Stromovka

„Mým tipem je určitě region Táborska. Doporučuju vyrazit vlakem, protože v Táboře je výborný bar s naturálními víny a restaurace Thir, pivní výčep se jménem Výčep nebo kavárna spojená s knihkupectvím Kafe Knihy Jednota. Kromě toho tam je řada akcí. V srpnu například Táborské dvorky, které ožijí nejrůznějšími akcemi, nebo na podzim festival malých knižních nakladatelů Tabook,“ říká pekařka a foodblogerka Juliana Fischerová, známá jako Maškrtnica. Kromě Tábora doporučuje jet na výlet za architekturou do jihočeských Slavonic.

Na devadesátkový gastro bizár zve Jana Pakočka z foodblogu Vývařovna, na jehož Instagramu před nedávnem zveřejnili anketu o nejdivnější českou regionální pizzu. „Ať jedete do jakkoliv velkého českého nebo slovenského města, tak byste měli zkusit zajít do pizzerie. Pizzerie totiž přežily devadesátky i nultá léta a vůbec nemizí. Každá je trochu stejná, ale trochu specifická,“ říká Pakočka a doporučuje hlavně ochutnat nejrůznější regionální pizzy. Za sebe doporučuje třeba s korbáčky, beraními rohy nebo zelím.

jídlo - gastro - stánek

Producent Mike Trafik se akorát chystá na letní tour s PSH po českých koupalištích a kempech, kdy si regionální kuchyně užije do sytosti. Přiznává, že je v kapele hlavním gastro referentem a otázkou číslo jedna pro něj je, kde a co se na cestách bude jíst. „Ve finále každej koncert, který pro mě znamená cestu z Prahy, je vlastně výletem za gastrem. Nejsem žádný gastrofašista, nemám rád snobský způsob stravování. Občas mě ale na cestách překvapí hospody, do kterých bych to na první pohled neřekl,“ říká Mike Trafik. Za sebe doporučuje třeba restauraci Na Pekárně v Čakovičkách kousek od Mělníka nebo restauraci V Polích v Malých Čičovicích.

Adam Dvořák, jeden z nejvtipnějších foodblogerů, jehož blog Taste of Red zvítězil v soutěži Foodblog roku 2019 v kategorii objev, doporučuje střední Čechy. „Uprostřed okresu Slapy je stejnojmenná vesnice, kde je skvělá menší restaurace U Fousatýho dítěte, kde vaří naprosto fantasticky a originálně,“ nabízí svůj tip Adam. Během léta si najde čas i na výlet s babičkou. Tu plánuje vzít do Poděbrad do restaurace Cucina a Náš hostinec, ale jak sám říká, v Poděbradech je tolik výborných podniků, že se skoro nedá šlápnout vedle. A co podle něj bude kulinářsky hýbat českým létem? „Jelikož jsou otevřené hranice na Slovensko a do Chorvatska, tak to budou halušky nebo pljeskavica,“ myslí si. Ten zbytek, co zůstane v Česku, podle něj zahájí renesanci v grilování, kdy se bude grilovat úplně všechno, co bude po ruce.

Proč stojí za to navštěvovat pizzerie v regionech? Kdo řeší v PSH, kde a co se bude na tour jíst? Poslechněte si tipy na výlety v anketě

autor: Josef Kokta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.