Kamila Pešeková: Pellegrini, nebo Korčok. Kdo bude slovenským prezidentem?

5. únor 2024

Do prezidentských voleb na Slovensku se přihlásilo jedenáct kandidátů. Při tak velkém počtu uchazečů je vysoce pravděpodobné, že nikdo z nich hned napoprvé nezíská více než 50 procent hlasů. Rozhodnutí o novém prezidentovi tak padne pravděpodobně až v druhém kole.

Podle všech dosavadních průzkumů se do něj dostanou současný šéf parlamentu a předseda koaliční strany Hlas Peter Pellegrini, který má podporu 38 procent lidí a bývalý ministr zahraničních věcí Ivan Korčok, toho by volilo 36 procent.

Čtěte také

Oba pocházejí z Banské Bystrice a oba sázejí na slušnost. Pellegriniho preferují voliči strany Hlas a částečně i strany Smer. Za Korčokem stojí liberální opozice, která v něm vidí potenciálního pokračovatele končící prezidentky Zuzany Čaputové.

Zároveň může být Korčok kandidátem, který bude svým profilem nejlépe odpovídat očekávání těch, kteří ve slovenských městech chodí už řadu týdnů na stále početnější protivládní demonstrace.

Prezident, který by vládu brzdil

Čtěte také

O prezidentský úřad se také přihlásili dva kandidáti, kteří jsou kvůli své povaze zárukou, že během příštích týdnů nebude o překvapení nouze a kampaň nebude nudná. V první řadě jde o Igora Matoviče, někdejšího premiéra a šéfa hnutí OĽANO, které se po volbách přejmenovalo na hnutí Slovensko.

Jako prezidentský kandidát se Matovič registroval doslova za pět minut dvanáct. Jak sám řekl, kandiduje, i když ví, že nevyhraje. Ostatní představitelé demokratické opozice se od něj distancují a nechtějí s ním mít nic společného. On jako marketingově zdatný politik ale ví, že prezidentská kandidatura mu může získat pozornost médií i veřejnosti, o kterou v posledním čase přišel.

Dalším, kdo okoření slovenskou prezidentskou kampaň, bude Andrej Danko, šéf koaliční Slovenské národní strany. Zatím se překvapivě nejsilněji vymezil proti Pellegrinimu, když mu dává při každé příležitosti najevo, že ho nepovažuje za vhodného adepta na prezidenta.

Čtěte také

Danko by byl totiž nejraději, pokud by na hlavu státu kandidoval premiér Robert Fico. S Pellegrinim by se klidně vyrovnal jako s premiérem. Šéf národovců je v posledních týdnech terčem mnohých vtipů poté, co naboural autem do semaforu a když se snažil důvody nehody vysvětlit, zamotával se do vzájemně si odporujících vysvětlení.

Navzdory tomu, že Pellegrini si nemůže být jistý podporou celé vládní koalice, je všeobecně považovaný za favorita. Dokládají to i průzkumy, podle kterých by Korčoka ve druhém kole porazil.

Kamila Pešeková, Český rozhlas

Otázkou je, co by to Slovensku přineslo. Vzhledem k ambicím současné Ficovy vlády, která chce provést radikální změny nejenom v justici, ale také jiných oblastech, by bylo dobré, pokud by v čele státu byl prezident, který by vládu dokázal brzdit a ideálně i kontrolovat. Nikoli prezident, který všechno, co dorazí od vlády, podepíše.

Peter Pellegrini měl během několika posledních měsíců, co stojí v čele slovenského parlamentu, celou řadu příležitostí, aby aspoň občas prokázal, že není ve vleku vlády a slepě podporuje všechno, s čím přijde. Bohužel ani jednu z nich nevyužil.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.