Kamila Pešeková: Problém slovenského boje proti covidu se jmenuje Matovič

7. prosinec 2021

Slovensko patří vedle Bulharska a Rumunska mezi země, které mají nejnižší proočkovanost v rámci Evropské unie. Bez jakéhokoli očkování proti covidu-19 je momentálně 51 procent Slováků. Vedle pandemické  krize se Slovensko zmítá i v té politické, kdy si vláda neumí poradit s katastrofálním stavem v nemocnicích. A nedokáže přijmout taková opatření, která by covidovou situaci aspoň zmírnila, když už ne zlepšila.

Na Slovensku je už deset dní lockdown a zatím se nedá říct, že by splnil původní očekávání. Změna k lepšímu je pouze pozvolná, na jednotkách intenzívní péče stále ještě zůstávají stovky pacientů.

Čtěte také

Za těchto okolností vyzývá prezidentka Zuzana Čaputová premiéra, aby začal řešit problémy. Eduard Heger naopak vyzývá k respektu a slušnosti, za východisko z krize považuje povinné očkování lidí nad 60 let.

Z druhé strany na vládu tlačí opozice vedená expremiérem Robertem Ficem, který požaduje demisi vlády a vypsání předčasných voleb.

Ministr financí a bývalý premiér Igor Matovič v této situaci přichází s návrhem odměnit seniory, kteří absolvují třetí očkování. Každý senior nad 60 let by měl dostat poukázku 500 eur (asi 12 700 korun) a navíc ještě všichni důchodci 100 eur na pokrytí nákladů na zvýšené ceny energií.

Poukázky by měly mít podobu papírových stravenek. Mají být využitelné při návštěvě restaurací, kulturních nebo ubytovacích zařízení. A také přenosné, takže pokud je například věnují senioři svým vnoučatům, přestanou být seniorskými poukázkami.

Politická zralost Eduarda Hegera

O nesystematičnosti ministra financí vypovídá fakt, že sto eur na energie „přihodil“ v parlamentu bez toho, aby o tom dopředu informoval premiéra. Ten z přístupu ministra financí nevyvodil žádná opatření, protože za normálních okolností by ho musel z vlády vyhodit.

Čtěte také

U Matoviče jde o další projekt s nejistým výsledkem, který ale bude stát desítky milionů eur.

Něčím podobným byla i „očkovací loterie“, kterou si před časem prosadil. Ve veřejnoprávní televizi probíhalo losování těch občanů, kteří měli za sebou očkování s cílem finančně je odměnit.

Projekt měl zvýšit počet podaných vakcín. Vykazoval ale známky nepřipravenosti, kdy ještě v prvním vysílání nebyly vychytané nedostatky, které se musely řešit „za pochodu“. Důvěryhodnost loterie narušovalo i to, že byla mnohými považovaná za jakési uplácení občanů. Nehledě na to, že nově naočkovaných přibylo jenom minimálně.

Problém slovenského boje proti pandemii je, že hlavní slovo si pro sebe uzurpuje někdo, kdo to nemá v popisu práce, a to ministr financí Igor Matovič.

Do už beztak složité covidové situace vnáší svými nedotaženými nápady ještě větší živelnost, chaos a zmatek. Kdo si ho za to dovolí v parlamentu kritizovat, schytá od něj vulgární nadávky.

Komentátorka Kamila Pešeková

Teď by měl být skutečně na tahu premiér Eduard Heger. Je v jeho vlastním zájmu, aby se zbavil rozvratného článku své vlády.

Pokud by Heger z funkce ministra financí odvolal svého stranického šéfa, předvedl by konečně politickou zralost. A také rozhodnost, která je v dnešních složitých časech více než potřebná.

Otázkou ale je, jestli by v takovémto případě nezorganizoval Matovič vůči Hegerovi vzpouru. Rozklad vlády i hlavního vládního hnutí by byl neodvratný.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio