Kamila Pešeková: Rodí se nový česko-slovenský prezidentský tandem

15. březen 2023

Česko-slovenské vztahy jsou na nadstandardní úrovni. To je konstatování, které s oblibou opakuje většina politiků, když mluví o vztazích mezi Českem a Slovenskem. Svědčí o tom skutečnost, že první zahraniční cesta prezidentů Česka a Slovenska směřuje vždy do druhé země. Teď v této tradici pokračoval i nový český prezident Petr Pavel.

Avšak právě jeho dvoudenní pobyt na Slovensku ukázal, že i vynikající česko-slovenské vztahy lze posunout na vyšší úroveň. Dokladem toho je, že obě hlavy státu oznámily, že zvažují, že by mohly některé zahraniční cesty podnikat společně. Jednou z prvních by mohla být dubnová cesta do Kyjeva za ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Čtěte také

Pokud by se ze společných zahraničních cest stala nová tradice, byl by to rozměr v česko-slovenských vztazích, který tu dosud chyběl. Šlo by o těsnou spolupráci, nebývalou od rozdělení Československa před 30 lety.

Na straně druhé by to ale bylo logické vzhledem k tomu, že již nyní je zjevné, že obě hlavy státu mají na řadu otázek velmi podobný, ne-li stejný názor. Začíná to už pohledem na středoevropskou spolupráci a zejména fungování Visegrádské čtyřky, která se dostala do krize v souvislosti s problematickými postoji maďarského premiéra Viktora Orbána během války na Ukrajině.

Čtěte také

Český prezident Pavel dal už najevo, že by rád navázal těsnější spolupráci s pobaltskými republikami, a slovenská prezidentka Čaputová by ho v tom mohla podporovat. Kromě srovnatelné velikosti těchto států hovoří ve prospěch takovéto spolupráce nejenom zkušenosti Pobaltí s pomocí Ukrajině, ale i pokud jde o boj se šířením dezinformací.

A našly by se jistě i další styčné body, třeba v energetice. Za zmínku také stojí, že oba prezidenti jsou v otázkách zahraniční politiky ve shodě se svými vládami. Při pohledu do minulosti se ukazuje, že to také není vůbec žádná samozřejmost.

Vzácná harmonie

Čtěte také

Výrazný soulad mezi českým prezidentem a slovenskou prezidentkou předznamenaly už první momenty po zvolení Petra Pavla. Když mu přijela Zuzana Čaputová popřát k vítězství přímo do Prahy a jen pár minut po potvrzení výsledků, bylo to pro přítomné velkým překvapením.

Jak dlouho tento prezidentský soulad může trvat, to je otázka především pro Zuzanu Čaputovou. Její mandát končí už za rok a zatím není jasné, jestli se zúčastní nejbližších prezidentských voleb.

Pokud by opět kandidovala, měla by podle posledního průzkumu reálnou šanci opět zvítězit. 46 procent voličů na Slovensku ji považuje pořád za nejdůvěryhodnější političku v zemi.

Komentátorka Kamila Pešeková

Bez ohledu na to, zda se bude slovenská prezidentka znovu ucházet o důvěru voličů, je už nyní možné prohlásit, že tandem Čaputová-Pavel by mohl posunout vzájemně vztahy do harmonie, tak vzácné v současné době. A to není málo 30 let od rozdělení československé federace, které mnozí vnímali bolestně.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.