Kamila Pešeková: Šéf slovenské centrální banky Kažimír je podezřelý z korupce, rezignaci odmítá

15. říjen 2021

Slovensko postihl další případ korupce na nejvyšších místech. Tentokrát se týká guvernéra Národní banky Slovenska Petra Kažimíra. Stalo se tak na základě podezření, že doručil úplatek ve výši 50 tisíc eur. Kažimír, který byl až do dubna 2019 slovenským ministrem financí, je dalším z celé řady lidí spojených s vládnutím Roberta Fica, kteří jsou podezřelí z korupčního jednání.

V reakci na obvinění Kažimír uvedl, že se necítí být vinen ze žádného trestného činu. K rezignaci ho vyzvala prezidentka Zuzana Čaputová, a to kvůli ochraně dobrého jména instituce, kterou zastupuje. Kažimír ale svoji rezignaci odmítá. Podle zákona je šéf národní banky neodvolatelný. Přijít o funkci by mohl, pokud by byl právoplatně odsouzený.

Čtěte také

Obvinění speciální prokuratury souvisí s výpovědí bývalého šéfa finanční správy Františka Imreczeho. Ten je také obviněn z korupce a v současnosti spolupracuje s policií.

Pokud by se prokázaly činy, které jsou Kažimírovi kladeny za vinu, bylo by to dalším důkazem rozsáhlé sítě a systému úplatků, které v minulosti na Slovensku fungovaly. Jako její součást již dosud byli obviněni nejenom členi policie, ale i řada slovenských podnikatelů. Ti všichni spolu fungovali v systému, který je pro běžného laika těžko uchopitelný.

V každém případě platí, že Kažimír je zatím největší ryba, která uvízla pro podezření korupce v síti policejních vyšetřovatelů. Zároveň jde ale těžko uvěřit tomu, že právě on by byl posledním, o kterého by se vyšetřovatelé zajímali. Od Kažimíra už není moc daleko k dalším klíčovým osobnostem minulých slovenských vlád a také strany Smer: Robertu Kaliňákovi, Petrovi Pellegrinimu a hlavně Robertu Ficovi.

Kažimír, Fico a Smer

Obvinění proti Kažimírovi přichází v době, kdy Fico a jeho strana Smer zase pomalu nabírají síly a jejich podpora v průzkumech roste. Využívají k tomu zmatků, které doprovázel na Slovensku boj proti koronavirové pandemii. Stále silněji ale také usilují o hlasy občanů, kteří odmítají proticovidová opatření i samotné očkování. Fico je svolává na náměstí slovenských měst a snaží se tímto způsobem zvyšovat tlak na vládu.

Čtěte také

Podezření vůči Kažimírovi by ho v tom mohla zabrzdit. I když se současný guvernér národní banky s Ficem před časem politicky rozešel, nepřestal být Kažimír nikdy vnímaný jako pevný bod systému, který se kolem dlouholetého slovenského premiéra vytvořil.

Jednu dobu byl Kažimír dokonce i místopředsedou strany Smer a jako kandidát do parlamentu získal velmi vysoký počet preferenčních hlasů.

Kamila Pešeková

Není překvapením, že Fico se nyní svého bývalého spolustraníka zastal, když označil všechna obvinění jako zmanipulovaná.

Možná už zkoušel argumenty pro svou vlastní obhajobu pro případ, že by policie zazvonila i u Ficových dveří.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.