Kamila Pešeková: Slovenská opozice musí překročit svůj stín, jinak vládu nevytvoří

14. srpen 2019

Letní měsíce mohou mít pro politiky zvláštní charakter. Na straně jedné sice není radno otravovat veřejnost nějakými kampaněmi, protože je doba dovolených.

Zároveň ale mohou dobře promyšlené reklamní akce – například na koupalištích, anebo formou klasických plakátů podél hlavních dopravních tahů také vykonat své. Platí to i pro Slovensko, kde se budou konat na jaře příštího roku parlamentní volby.

Čtěte také

V tomto ohledu mohou být považovány za dobrý barometr nálad i aktuální průzkumy veřejného mínění. Ten poslední ukázal, že hlavní vládní strana, sociálnědemokratický Smer se drží stabilně přes 20 procent. Strana premiéra Petra Pellegriniho se zřejmě vzpamatovala z letošních porážek při prezidentských a evropských volbách.

Za Smerem by se podle posledního průzkumu se značným odstupem umístila koalice dvou nových stran, Progresívního Slovenska a Spolu. Předseda levicových liberálů Michal Truban už ovšem plní několik dní stránky hlavně bulvárního tisku zprávami o svých drogových eskapádách, kdy on sám připustil, že o užívání omamných látek nehovořil v minulosti celou pravdu.

Dá se očekávat, že mezi voliči, kteří kladou v politice důraz na důvěryhodnost, to otřese podporou pro nový politický projekt. Ten na sebe dosud upozornil hlavně vítězstvím Zuzany Čaputové při prezidentských volbách.

Smer a jeho aféry

Naopak zklamáni budou po letním průzkumu lidé z okruhu bývalého prezidenta Andreje Kisky. Jeho strana Za ľudí zatím zřejmě nedokáže naplnit původní očekávání. Potácí se okolo pěti procent, která jsou potřebná pro vstup do parlamentu.

Čtěte také

Je tím pádem zatím daleko od původních ambic, že by nový subjekt mohl integrovat, případně vést celou opozici proti Smeru. Může se to samozřejmě ještě změnit, až proběhne podzimní ustavující sjezd Kiskovy strany.

Z čísel vyplývá především skutečnost, že stále ještě není na místě odepisovat dosavadní nejsilnější stranu na Slovensku. Navzdory všem aférám a úzkým osobním vazbám klíčových představitelů Smeru na kontroverzní a trestně stíhané podnikatele typu Mariana Kočnera nebo Norberta Bödöra, považuje je stále pětina slovenských voličů za hodné toho, pětimilionové zemi vládnout. Navíc má na rozdíl od všech ostatních stále ještě dobře fungující regionální struktury, které jí mohou pomoct přežít i politicky méně příznivá období.

Pro protivládní opozici by ale měla být čísla z tohoto léta také jasným vzkazem. Pokud se vážně nepokusí uzavřít ještě před volbami politické dohody, které by byly skutečně nosné, tak se její cíl vypudit Smer z úřadu vlády nenaplní.

Kamila Pešeková

Znamená to hlavně, že jednotlivé strany musejí překonat své stíny, aby městským liberálům nevadil křesťansko-konzervativní pohled na manželství a naopak. Stejně tak, aby ekologičtí aktivisté dokázali najít společnou řeč s těmi, kteří mají pochybnosti o lidském podílu na klimatické změně.

Nejde o nějaké formální detaily, ale o to, aby snahy na politickou změnu nevyšly nazmar. Zcela v duchu osvědčeného pravidla, že v jednotě je síla.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio