Kamila Pešeková: Slovenský premiér Heger končí, chyběla mu razance při řešení problémů

8. květen 2023

Postupné skomírání slovenské vlády, která nemá od prosince loňského roku důvěru parlamentu, se v minulých dnech značně urychlilo. Poté, co se rozhodl odstoupit ministr zemědělství, protože měl neoprávněně čerpat dotace na společnost, ve které je spoluvlastníkem, oznámil o den později svůj odchod i ministr zahraničí Rastislav Káčer. Krátce po nich to vzdal i dosluhující premiér Eduard Heger.

Jeho kabinet přitom měl dovládnout do předčasných parlamentních voleb, které proběhnou 30. září.

Čtěte také

Méně než půlroku před volbami tak prezidentka Zuzana Čaputová musí přistoupit ke kroku, kterému se původně chtěla vyhnout: Bude muset jmenovat úřednickou vládu. A už také oznámila, že novým premiérem se stane dosavadní viceguvernér Národní banky Slovenska Ľudovít Ódor.

„Slovensko potřebuje jako sůl stabilitu, pořádek, odbornost a návrat ke slušné politice,“ uvedla prezidentka Zuzana Čaputová s tím, že věří, že by se to mohlo podařit právě vládě odborníků. Její personální složení chce prezidentka zveřejnit příští týden.

Vláda Zuzany Čaputové?

Čtěte také

Eduard Heger se svým týmem končí v situaci, kdy se všemožně snažil politiku na Slovensku stabilizovat. Výrazem toho bylo, že když se mu jeho menšinový kabinet začal v minulých měsících hroutit, postupně přebíral agendy končících ministrů. Takže už měl kromě vedení vlády na starosti ministerstvo financí nebo zdravotnictví.

Teď by přísně vzato musel převzít i další dva rezorty. To už zřejmě bylo nejenom nad jeho síly, ale i těžko obhájitelné před veřejností, která je z dění ve slovenské politice rozladěna stále víc.

Hegerovým definitivním odchodem z čela vlády tak pravděpodobně končí i jeho mise ve vrcholné politice. Při pohledu zpět by se chtělo říct, že se snažil vykonávat svůj úřad co nejlépe, ale dopadlo to jako vždycky, neboť doplatil na chyby ostatních. Hlavně mu chyběla razance, kdy odkládal řešení problémů a krizí.

Čtěte také

Obzvlášť nerozhodný byl v případě svého předchůdce v čele vlády Igora Matoviče, kterého si vzal do kabinetu jako ministra financí. Matovič se ale ve skutečnosti choval tak, jako by ji i nadále vedl. Heger až příliš dlouho toleroval Matovičovy přestřelky s koaličními partnery, které nakonec vedly k rozpadu koalice a ztrátě důvěry v parlamentu. Když Heger poznal, že s Matovičem není normální domluva možná, bylo už pozdě.

Dalším velkým nedostatkem nejenom Hegerovy, ale i předchozí Matovičovy vlády byla nedostatečná komunikace s veřejností. Ať už šlo o období covidu nebo i vládní změny, které se během posledních tří let na Slovensku udály. Čím víc byla vláda skoupá na informace, tím zároveň víc dovolila, aby tento prostor zaplnila populistická a antisystémová opozice s jejími ničím nepodloženými argumenty.

Kamila Pešeková, komentátorka

V konečném důsledku ovšem není na posledním vývoji bez viny ani prezidentka Čaputová. Tak dlouho přihlížela rozkladu Hegerovy vlády, až se stala situace neúnosnou. Úřednická vláda, kterou nyní jmenuje, bude považována za výlučně její. Jakýkoli přešlap nebo selhání nové vlády půjde za prezidentkou, která mimo jiné ještě neoznámila, zda bude za rok znovu kandidovat v nejbližších prezidentských volbách.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio