Kamila Pešeková: Slušnost může být síla, ne projev slabosti, říká budoucí slovenská prezidentka Čaputová

1. duben 2019

Když Andrej Kiska před rokem oznamoval, že už nebude kandidovat na slovenského prezidenta, nemohl tušit, kdo bude jeho nástupcem. A už vůbec ne, že to bude Zuzana Čaputová.

I když teď získala velkou podporu od voličů, o které prohlásila, že je větší, než čekala.

Zuzana Čaputová bude prezidentkou Slovenska. „Slovenskem se žene vlna, která mění výsledky voleb,“ věří Petr Šabata

Zuzana Čaputová
  • 1:10 zpravodajka Pavlína Nečásková o situaci v Bratislavě
  • 5:15 volby pohledem Ladislava Snopka a šéfredaktora ČRo Plus Petra Šabaty
  • 16:15 redaktor Ladislav Novák a zpravodaj Ľubomír Smatana: první reakce na zvolení
  • 25:00 ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)
  • 28:00 reakce protikandidáta Maroše Šefčoviče
  • 32:40 další kroky Andreje Kisky
  • 38:00 Ladislav Snopko: slovenská společnost je stále rozdělená

Čaputová během uplynulého víkendu vyhrála většinou 58 procent nad svým soupeřem Marošem Šefčovičem. Dalo by se to také označit jako vítězství kandidátky, která dosud stála mimo politiku nad kandidátem spojeným s nejsilnější vládní stranou v zemi.

Něco podobného se naposledy povedlo před pěti lety Andreji Kiskovi. Dalo by se proto říct, že na Slovensku je dlouhodobá poptávka po osobnostech, které do nejvyšších úřadů v zemi přijdou zvenčí, mimo zavedené politické struktury.

Stejně tak ale platí, že tím mohou zároveň narazit, protože hlavní roli na Slovensku hrají vláda a parlament s jeho politickými stranami. Tuhle zkušenost udělal už Kiska a nevyhne se jí ani Čaputová.

Naděje, že dobro skutečně vítězí

Kamila Pešeková: Mírná prezidentská kampaň na Slovensku - Čaputová se zastala Šefčovičové

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič, kandidáti druhého kola prezidentských voleb na Slovensku

Bude trvat ještě týden, než se Slováci dozvědí jméno jejich budoucí hlavy státu. Volební kampaň mezi prvním a druhým kolem, která by měla kulminovat, zatím probíhá překvapivě klidně.

I když teď získala velký mandát od voličů a do úřadu ji vynesla i vlna nespokojenosti, která se rozmohla na Slovensku po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Čaputová se ale může pokusit udržet své spojení s aktivními občany země, kteří se loni scházeli na náměstích ve všech větších městech.

V tuhle chvíli je symbolem změny a touha Slováků po změně je velmi silná. K pochopení nálad na Slovensku nestačí jen rozumět slovenštině, ale i událostem, kterými naši východní sousedé žijí a jak je prožívají. To, jakým způsobem je v zemi rozšířena korupce a podvody, vyvolávalo u občanů beznaděj. Naopak události spojené s Jánem Kuciakem daly jasné kontury pro to, co je dobro i zlo.

Nebýt tragických událostí z loňského února, vítězem prezidentských voleb by dnes mohl být klidně někdo jiný. Smrt dvou mladých lidí semkla národ a pomohla lidem uvědomit si, že taková událost je už za hranicí normálnosti.

Čaputová usiluje o dobro, obhajuje předvolební rétoriku prezidentské kandidátky Ladislav Snopko

Kandidátka na slovenskou prezidentku Zuzana Čaputová

Slovensko volí svého prezidenta, možná i prezidentku. Velkou favoritkou je advokátka a politička Zuzana Čaputová, která v 1. kole přímé volby získala nad 40 % hlasů. Do kola druhého jde s velkým náskokem proti svému rivalovi eurokomisaři Maroši Šefčovičovi. Bylo by její vítězství dobrou zprávou pro Slovensko i jeho sousedy?

Čaputová působila jako symbol víry v právní stát a v dobro. Takto vedla i prezidentskou kampaň, kdy neútočila na své protivníky. Do beznaděje v zemi přinesla naději, že dobro skutečně vítězí. V dnešní době relativizování hodnot se jí podařilo neagresivním způsobem dosáhnout na nejvyšší post v zemi. To není málo.

Důraz na pozitivní přístup oslovil občany natolik, že jí dali důvěru. Když po zveřejnění výsledků Čaputová děkovala svým příznivcům za hlasy, ocenila to slovy, že slušnost může znamenat i sílu a že není projevem slabosti.

Vítězstvím Zuzany Čaputové bude mít po Litvě, Estonsku a Chorvatsku i další postkomunistická země v prezidentském úřadu ženu. Právě ony ukázaly, že to hlavně na začátku znamená spoustu práce, která novou prezidentku čeká.

Kamila Pešeková

Zuzana Čaputová nemá pohádkový kouzelný prsten ani pravomoci, aby teď najednou vyřešila všechny problémy země, které sa za poslední roky nahromadily. Je to daleko jednodušší. Jak řekla budoucí prezidentka těsně po svém zvolení: s tou hlavní změnou musí začít každý sám u sebe.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.