Kamila Pešeková: Zatčení bývalého šéfa policie rozvířilo předvolební kampaň na Slovensku. Fico to vnímá jako spiknutí

19. srpen 2023

Na Slovensku zadržela policie bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara pro obvinění z korupce. Po dvou dnech ho propustila s tím, že bude stíhán na svobodě. V blížících se parlamentních volbách kandiduje Gašpar za stranu Smer bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica. Na kandidátce je na nadějném devátém místě, které mu při očekávaném vítězství Smeru zajistí místo v budoucím parlamentu. 

Během svého působení v čele policie měl být Gašpar součástí systému, který vybraným osobám zaručoval, že jejich trestní stíhání vyústí jaksi „do ztracena“. Na ruku jim měl jít vyšetřovatel, který měl v letech 2014-2018 na starosti velké případy.

Čtěte také

Ty se měly týkat řady podnikatelů, dokonce i Mariana Kočnera, který figuruje v případu vraždy novináře Jána Kuciaka. Spřízněný vyšetřovatel měl dostávat nejen vysoké úplatky, ale i konkrétní instrukce, jak postupovat. A právě ty měly pocházet kromě jiných i od bývalého policejního prezidenta Gašpara.

Celá záležitost získala i mezinárodní rozměr. Vyjádřil se k ní ministr zahraničních věcí Maďarska Péter Szijjártó. Postavil se na obranu strany Smer a uvedl, že „na celém světě se organizuje hon na politiky, kteří se postaví mezinárodnímu liberálnímu mainstreamu a odvážně zastupují národní zájmy“.

Čtěte také

Je to přitom jen pár týdnů, co si maďarský premiér Orbán vysloužil od slovenských politiků kritiku za vměšování se do vnitřních záležitostí Slovenska.

Zadržením bývalého policejního prezidenta se tak obrátila hlavní pozornost kampaně před volbami, které budou za měsíc a půl, na stranu Smer. Předseda Robert Fico využil situace, aby vyvolal dojem, že strana je v ohrožení. Demagogicky tvrdí, že Gašparovo zadržení je mstou a útokem státu na opozici, hlavně na vedení jeho strany.

Útok na prezidentku

Vidí za tím spiknutí policie ve spolupráci s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Na adresu hlavy státu dokonce emotivně prohlásil: „Paní Čaputová, tak nás všechny postřílejte, když už neumíte jinak bojovat s opozicí.“ Tento útok na prezidentku, která navíc ohlásila, že již nebude kandidovat, se může zdát překvapivý.

Čtěte také

Ve skutečnosti je ale Čaputová stále spojována s levicově-liberální stranou Progresivní Slovensko, které figuruje nyní v předvolebních průzkumech na druhém místě, takže je teoreticky největším konkurentem Smeru. 

Po posledních událostech je třeba počítat s tím, že Ficově Smeru preference ještě víc porostou. Na Slovensku existuje značné množství voličů, kteří jsou zatím nerozhodnutí, komu dají svůj hlas. Mohli by být tudíž otevření vůči Ficovým interpretacím, že jde o spiknutí ve snaze zlikvidovat volebního favorita ještě před samotným hlasováním.

Kamila Pešeková, Český rozhlas

Otázkou ale je, zda už nemají Slováci agresivity v politice, kterou do ní vnáší právě bývalý premiér, dost. To by svým způsobem nebyla špatná zpráva.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio