Kanye West a jeho velký americký sen. Jak se mísí hudba a politika?

26. říjen 2020

Role politického přesvědčení v hudbě je něco, co se, především v roce 2020, nedá jen tak přehlédnout. Ať už jde o boj proti rasismu, ekologický aktivismus, nebo feminismus, tato témata (a mnoho dalších) se stala poselstvím nejedné písně, které za posledních několik let vyšly, a to ať už jde o nezávislé hudebníky, nebo stadionové hvězdy. A jak to vypadá, když se muzikant rovnou rozhodne kandidovat na prezidenta, jako třeba momentálně Kanye West?

Samozřejmě, hudební celebrity jsou za vrstvou pozlátka také jen lidé, kterým více či méně záleží na tom, kdo a jak vládne a jaké sociopolitické problémy se kolem nich vyskytují. V návaznosti na existující diskurz je ale nutné přemýšlet i nad tím, do jaké míry se tito renomovaní umělci ve vztahu s realitou vůbec nachází.

Zářným příkladem může být například kandidatura na prezidenta USA rappera Kanyeho Westa, jehož kariéra se za posledních několik let vydala mnoha nepředvídatelnými směry, které často nečekali ani Westovi agenti a manažeři. 

West se svou kandidaturou přišel poněkud pozdě a na volební lístky se jeho jméno dostalo jen ve dvanácti státech. Ostatní buď propásl, nebo byl vyřazen kvůli právním rozporům. Od začátku své kampaně zatím svolal pouze jednu politickou rallye vSeverním Charlestonu, kde představil svůj poněkud chaotický volební plán.

Jak už můžeme tušit z jeho hudební tvorby, jeho kandidatura se točí kolem Ježíše, Kanyeho specifických evangelických hodnot a také se notně opírá o mechanismy z hudební branže. Doprovází ji nejen dropy kolekcí Yeezy, ale i nové album Donda, které mělo vyjít v červenci, ale bylo odsunuto, nejspíše kvůli časové náročnosti kandidatury.

Kanye West se svou dcerou North West

Miniaturní podpora, která se momentálně pohybuje mezi 1–3 %, hudebníka do prezidentského křesla určitě nedostane, ale podle odhadů může silně ovlivnit výsledky jiných kandidátů, a to především Bidena a Trumpa. Kanye se v rozhovoru pro magazín Forbes nepřímo přiznal, že se snaží ukrást Bidenovy voliče. Se svým politickým programem, který je silně napojený na křesťanství a hodnoty sdílené spíše s pravicovými voliči, je pravděpodobnější, že ovlivní obě strany.

I když se West na post prezidenta letos neprobojuje, podle jeho poradců mu jde o běh na dlouhou trať. Sám rapper se nechal několikrát slyšet, že věří, že jednou bude prezidentem. S tím, jak vypadá současná politická mapa Spojených států, může mít klidně pravdu. Otázkou zůstává, zdali je roli veřejného zastupitele schopen zastávat někdo, kdo je zvyklý především na titul Yeezus.

Kanye není jediný hudebník, který kdy kandidoval na politický post. Není ani ten nejbizarnější. Kteří další umělci se v minulosti pokusili zaujmout místo v politice? Pusťte si příspěvek!

autor: Dora Rodriguez
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka