Kaple na Křížové hoře nad Krumlovem se znovuzrodila opakovaně, naposledy díky dvěma nadšencům

19. červenec 2020 12:12

Desítky let zůstával poutní areál na Křížové hoře nad Českým Krumlovem nepřístupný. Nejhorší bylo období od 50. let minulého století až po pád komunismu, kdy tato perla barokní architektury chátrala a několikrát ji vykradli zloději.

Teď už památné místo znovu prožívá časy, kdy kapli lidé uctívají a opečovávají. Dveře ambitu se návštěvníkům znovu otevřely dokořán díky dvěma dobrovolníkům, správcům poutního areálu Věře Petrovičové a Daliboru Uhlíři.

Poutníci ke kapli Panny Marie Bolestné a svatého Kříže míří už od roku 1710. Během tří století kaple prožívala období rozkvětu, opakovaně jí ale hrozila i totální devastace a zánik.

Dnes to dokumentuje jedna ze sedmi výstav v barokním ambitu. „Tady vidíme, v jak zuboženém stavu toto místo koupila kněžna Terezie Schwarzenbergová. Byla to úplná ruina s propadlými střechami. Kněžna toto místo vlastně zachránila,“ ukazuje Věra Petrovičová na starou fotografii z 20. let minulého století.

Čtěte také

Zdá se, že Křížová hora má štěstí na lidi, protože druhé záchrany se dočkala před pár lety. „Já jsem sem chodila často venčit psa, areál byl zamčený a potkávala jsem tu lidi, kteří koukali dovnitř jenom těmi malými okýnky. Uvědomila jsem si, jaká je to škoda, požádala jsem pana preláta o klíče, že bych tady prováděla, a první návštěvník byl pan Uhlíř,“ vypráví Věra Petrovičová.

Tak vznikla spolupráce, díky které dnes poutní areál žije. „To je ta takzvaná náhoda, to se každému člověku může v životě stát, aniž by si to nějak plánoval,“ potvrzuje Dalibor Uhlíř.

K péči o kapli a okolí má teď podle svých slov dvě motivace. „Ta reálnější je to, že nás nabíjejí lidé, kteří si to místo oblíbili a nacházejí tady krásné věci. Druhá je duchovní, ta, která přesahuje materiální běžná pozemská kritéria, je u nás spojení mezi člověkem a Bohem tak, jak by asi mělo vypadat,“ říká.

Lidé mohou poutní areál na Křížové hoře nad Českým Krumlovem navštívit po celý rok o víkendech a státních svátcích. Po domluvě se správci je to ale možné i kdykoli jindy.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související