Kardioložka Zuzana Moťovská, nositelka ceny Česká hlava: Nepovažuji se za čistého vědce. Vždycky mě inspiruje osud pacientů

29. listopad 2023

Prestižní vědecké ocenění Česká hlava letos získala kardioložka Zuzana Moťovská. Vedoucí Divize akutní kardiologie ve Vinohradské nemocnici v Praze se intenzivně věnuje i výzkumu. Jak vypadá její pracovní den, uslyšíte v reportáži Andrey Skalické.

Každý všední den Zuzany Moťovské začíná předáním služby. Lékaři ji informují o tom, co se na koronární jednotce dělo v uplynulých hodinách. Poté, co se poradí o dalším postupu léčby, vyráží oceněná kardioložka spolu s kolegy za pacienty. Mnohdy jsou ve velmi vážném stavu.

Lékařka Zuzana Moťovská

„Jako šéfka dokáže být přísná, neúprosná. Má hodně velký smysl pro detail, přemýšlí, když to tak řeknu, za roh,“ říká o své nadřízené lékař Martin Kozel.

I když se Zuzana Moťovská běžně setkává se smrtí, hodnotí svoji práci pozitivně. „Nechci říct, že je optimistická, ale prostě máte z ní pozitivní pocit. Na ty nejtěžší věci, když se něco rozhoduje, tak je to týmové rozhodování. A když to někdy neskončí dobře, tak víme, že jsme udělali maximum,“ uvádí oceněná lékařka.

Nejvyšší české vědecké ocenění Česká hlava letos získala kardioložka Zuzana Moťovská. Moťovská je profesorkou vnitřního lékařství Univerzity Karlovy. Je uznávanou odbornicí na kardiovaskulární onemocnění a ischemickou chorobou srdeční. Vede akutní kardiologii v kardiocentru 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Má významný podíl na studiích ovlivňujících doporučení pro léčbu onemocnění koronárních tepen. Kardioložka se také zabývá vlivem ženského pohlaví na zvládání kardiovaskulárních onemocnění. Moťovská je zároveň první ženou, která národní cenu vlády Česká hlava získala.

Vedle pacientů se Zuzana Moťovská na klinice věnuje i vědě a výzkumu. Spolupracuje i se zdravotní sestrou Kateřinou Pilíkovou: „Paní profesorka je obrovský vědec, dělá neskutečnou práci, za těma věcmi jde. Na druhou stranu samozřejmě je náročná, je to někdy trošku složitější, ale ty věci, který dělá, tak jsou naprosto úžasný.“

Za typického vědce se ale profesorka Moťovská nepovažuje. „Nejsem vědec ve smyslu výzkumu, který by byl oddělený od mé práce. Já se ani nepovažuji za čistého vědce. Vždycky mě inspiruje osud pacientů. Vždycky mě zajímá, jestli nemůžeme něco posunout k větší bezpečnosti a k efektivitě. A to je vlastně ten největší stimul. Když léčíte každý den a vidíte i to, že někdy nevíte, tak to vás drží na zemi,“ uvědomuje si i po letech klinické praxe a vědecké činnosti Zuzana Moťovská.

Nejvyšší ocenění pro české vědce v minulosti získali například chemici Antonín Holý a Pavel Hobza anebo lékař Josef Koutecký.

autoři: Andrea Skalická , JMys
Spustit audio