Karel Barták: Další smělý plán na snížení emisí

7. únor 2024

Evropská komise předložila doporučení na snížení emisí skleníkových plynů v EU o 90 procent do roku 2040 ve srovnání se stavem roku 1990. Opřela ho o vědecké argumenty, podle kterých je to jediný způsob, jak zachovat při životě naději na uhlíkovou neutralitu kontinentu v roce 2050.

A to je hlavní cíl Zelené dohody pro Evropu, kterou všechny členské země na nejvyšší úrovni uzavřely v roce 2020. Za tímto lapidárním konstatováním ovšem probíhá napínavý a dramatický zápas. Část politických sil v EU se staví stále kritičtěji k naplňování zmíněné Zelené dohody, přejí si jeho zpomalení. Komise je obviňována, že nemíní nic slevit ze svého „zeleného zanícení“.

Čtěte také

Na druhé straně má ovšem také významnou podporu – vlády 11 předních západních průmyslových zemí v čele s Německem, Francií, Španělskem a Nizozemskem v otevřeném dopise daly Komisi za pravdu a poukázaly na to, že rozhodná akce proti klimatické změně nebyla nikdy naléhavěji nutná než dnes.

Komise přesto zaváhala, a to tváří v tvář zemědělským protestům, které se přelévají z jedné unijní země do druhé a mají stále jasnější politický podtext. Z navrhovaných opatření pro dosažení 90procentního poklesu emisí zmizela ty kroky, které nejvíce vadily farmářům.

Čtěte také

A předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová před poslanci Evropského parlamentu nečekaně odvolala návrh nařízení o 50procentním omezení pesticidů v zemědělství, o který se vede spor už několik měsíců.

Hlavní příčinou této nečekané „pružnosti“ jsou nepochybně nadcházející červnové volby do Evropského parlamentu. Krajně pravicové a euroskeptické formace už delší dobu budovaly své kampaně na odporu proti zelené transformaci, která se v posledních letech stala hnacím motorem evropské integrace.

Soupeření o sympatie farmářů

Zemědělské protesty pro ně jsou doslova požehnáním. O sympatie farmářů začaly proto soupeřit i klasické pravicové formace; těm se Zelená dohoda najednou už nelíbí tolik jako dřív. Farmáři představují necelá tři procenta evropských voličů, mají však mnohonásobně vyšší potenciál, jak o sobě dát vědět, tak jak oslovit veřejné mínění.

Čtěte také

Nikdo si je nechce znepřátelit – ani von der Leyenová. Ta ovšem zároveň ví, že fakta jsou fakta a že zemědělství bude tak či onak muset přispět k záchraně klimatu a naplnění cílů Zelené dohody. Počká si po volbách. Nyní je pro ni hlavní, aby získala dostatečnou podporu pro vlastní znovuzvolení.

Globální oteplování vzrostlo v roce 2023 o 1,48 stupně Celsia; rekordy lámaly jak teploty oceánů, tak tání arktického ledu. Je jasné, že budou pokračovat vlny veder, lesní požáry, nečekané záplavy a další jevy vyvolané klimatickou změnou. Jen za posledních pět let se související ekonomické škody odhadují v EU na 170 miliard eur. Ekonomické ztráty dalece převyšují náklady protiemisních opatření.

Karel Barták

Takže: Evropská exekutiva splnila úkol navrhnout doplnění klimatických cílů roku 2050 a 2030 ještě rokem 2040. Vysvětlila, že je to naprosto nezbytné, a povolila trochu zemědělcům, aby upustila páru.

Po prázdninách předloží už nová Komise novému Evropskému parlamentu přesné legislativní návrhy. Možná to bude po volbách snazší. Doufejme. Nebo se politická situace v Unii posune natolik, že to půjde mnohem hůř.  

Autor je bývalý zpravodaj ČTK v Bruselu a komentátor Info.cz

autor: Karel Barták
Spustit audio