Karel Hvížďala: ANO je tu pro všechny

18. listopad 2023

Heslo „ANO je tu pro všechny“ opakuje toto hnutí na všech svých spanilých jízdách. Jenže, jak známo, každá sázka na všeobjímající slova je nezávazná a nicneříkající. Proto v angličtině „catch all party“ je původně pojmenování pro univerzální párty, velký mejdan, který se konává většinou pod stanem. Jinými slovy se jedná o jednorázovou zábavu.

A podobně funguje ANO, které, ač nemá ani tři tisíce členů, tvrdí, že je pro všechny, i když jen všechny zve na předvolební párty: využívá situační etiku. Bez programu nemůže oslovit všechny, proto pracuje s emocemi místo s fakty.

Čtěte také

Nemá-li program, jde evidentně o krycí manévr. O etiku, která se momentálně hodí a zakryje obavy z neexistujících konkrétních slibů. Chce jen, aby šéfa voliči milovali, protože milující partnerovi vždy všechno odpustí. Sociologové říkají, že existují trestné činy z vášně a z rozumu.

Ti první se odvolávají na lásku či nenávist, ti druzí tak činí z rozumu a odvolávají se na slovní konstrukce působící na city, což z viníků činí snadno soudce druhých. Jakmile je v čele takového uskupení někdo s nedostatečným charakterem, kdo má schopnost vycítit sháňku po nějakém přání, přijde se sloganem, který funguje jako poklička, pod kterou se jeho vlastní zájem schová. Vykřikuje prázdná slova a místo, aby byl souzen, začne diktovat zákony.

Zloděj křičí chyťte zloděje

Není to nic nového, je to jen starý způsob, jak zamaskovat své vlastní cíle. A chceme-li pochopit nějakou dobu či epochu, musíme se pokusit pojmenovat činy, které se chystají pod pokličkou lesklých a láskyplných slov.

Čtěte také

Je-li politik, který tyto hry využívá, zároveň podnikatelem jako Andrej Babiš, je třeba se podívat na to, co a jak produkují jeho firmy: Jsou-li pouze zaměřeny na výrobu, tedy na zisk, znamená to, že takový podnikatel není tvůrčí, nezabývá se vývojem nových technologií, negarantuje rozvoj, nemyslí na budoucnost, nepomáhá budovat stát, ale myslí pouze na sebe.

Každý pokrok a vývoj je založen na tvůrčí energii, jakmile v podnikání absentuje, je ohrožena budoucnost. Jak pravil klasik: Mýtus ničím nespoutané výroby je těhotný velkým střetem. To on ví, a proto ho sám vyvolá. Hrozba nepřítelem může zakrýt skutečný úmysl. Proto u nás viník křičí, že jeho soupeř chce zavést novou totalitu.

Karel Hvížďala, komentátor

Jsme svědky staré absurdity: Zloděj křičí chyťte zloděje. Totalita není nic jiného než starý sen o jednotě, aby se všichni, tedy alespoň většina voličů, sjednotila kolem křiklouna, který za ně vše vyřeší, který zastaví dějiny. A protože to se mu nemůže podařit, k žádné objektivní změně nedojde, nahradí ji subjektivní změna v pojmenování: Použije vyprázdněná slova obalená city.

Časem se na tento podvod přijde, ale to již křiklouna nemusí zajímat: Čtyři roky další vlády, kdy může jen vyrábět a tu výrobu si nechat dotovat z Evropské unie, mu stačí ke spokojenosti. Otázka je, jestli to stačí i všem našim občanům. Jestli chceme patřit k tak snadno obalamutitelné většině, jestli nám nezáleží na budoucnosti našich dětí a vnuků.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.