Karel Hvížďala: Putinova síť Catherine Beltonové

6. březen 2023

„Putin z knihy nevychází jako zlý, kočky hladící strůjce plánující své kroky dopředu. Spíše se jeví jako bezohledný operátor, připravený nasadit jakoukoli zbraň, porušit jakékoli pravidlo a rozvrátit jakýkoli systém, aby upevnil svou moc, bohatství a mezinárodní prestiž,“ napsal Daniel Beer z The Guardian.

S výňatkem z recenze knihy Putinova síť Catherine Beltonové, která pracovala v Moskvě jako korespondentka Financial Times, lze souhlasit. Autorka v Moskvě navázala kontakty nejen s důležitými státními úředníky, ale i s bankéři, miliardáři i pracovníky tajných služeb, se kterými udržuje kontakt přes šifrovaný Messenger.

Čtěte také

Díky systematické práci se Beltonové podařilo vytvořit asi nejdůkladnější obraz Vladimira Putina a popsat jeho talent, kvůli kterému se stal prezidentem. Již v Drážďanech, kde pracoval pro sovětskou tajnou službu KGB, se mu podařilo vytvořit síť zamaskovaných firem, pomocí kterých se pašovaly technologie do Sovětského svazu.

Tak získal kontrolu nad lidmi, kteří ovládali strategické sektory a toky peněz. KGB tyto lidi podporovala a oni se stali na KGB závislí. Putin v této hře prokázal schopnost před lidmi, na kterých mu záleželo, sehrát roli, kterou oni očekávali. Byl dokonalý chameleon. Uměl rozehrát hry a sám zůstat ukryt v pozadí.

Plán ruských tajných služeb v případě porážky

A to, co se naučil v Drážďanech, přenesl po návratu z Německa i do Petrohradu: S pomocí svých přátel propojil KGB s mafií a byznysem v celém městě a získal si pověst muže, který si s každým problémem umí poradit.

Čtěte také

V okamžiku, kdy měl Boris Jelcin problémy kvůli úplatkům, navrhl ho jako svého následovníka, aby vyřešil nejen své problémy a zachoval mu beztrestnost. Jakmile se ale Putin ujal funkce, opět propojil oligarchy s tajnými službami a organizovaným zločinem a získal obrovské černé peníze, pomocí kterých uplácí dodnes lidi v médiích, soudech, policii a státním aparátu po celém světě včetně Česka.

Na přímou otázku pro newsmagazín Der Spiegel, jestli je možné počítat s pučem proti Putinovi, Beltonová odpověděla jasně: Jedině tehdy, když by Rusko zřetelně prohrálo na Ukrajině. A podle ní i na tuto variantu jsou tajné služby připraveny, protože představují jedinou organizaci, která v Rusku funguje. Proto, i když Putinovi nedodaly přesné zprávy o Ukrajině a speciální vojenská operace nedopadla podle plánu, Putin se proti ní neodvážil zasáhnout.

Karel Hvížďala

Pokud by se ale porážka Ruska blížila, mají tajné služby podle Beltonové vymyšlený plán: Vědí, že s těmi, kteří jsou přímo napojeni na invazi na Ukrajině, Západ vyjednávat nebude, a už vůbec ne s postavami, jako je Jevgenij Prigožin či Ramzan Kadyrov, o kterých se u nás tolik hovoří, a proto se prý v Kremlu spekuluje o tom, že na funkci prezidenta by rádi dosadily syna nejbližšího Putinova důvěrníka Nikolaje Platonoviče Patruševa, Dmitrije.

Jak to ve skutečnosti dopadne, to nikdo neví, ale možná by takové řešení uvítal i Západ, který nemá zájem na zhroucení Ruska kvůli atomovým zbraním.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.