Karel Hvížďala: Semafor slaví šedesátiny a Jiří Suchý osmaosmdesátiny

4. listopad 2019

Tingltanglové divadlo Semafor bylo založeno 30. října 1959 a Jiří Suchý se narodil 1. října 1931.

Čtěte také

Obě data signalizují mimořádné výkony: Pokud je známo, žádné autorské divadlo v Evropě neexistovalo tak dlouho a žádný český herec nevystupoval v takovémto věku bezmála denně v divadle a nepořádal koncerty buď sám, nebo se svou divadelní partnerkou Jitkou Molavcovou. Ta již brzy bude v Semaforu rovněž 50 let: je tedy třetí rekordmankou.

Dejvické divadlo Semafor navázalo na Osvobozené divadlo Jiřího Voskovce a Jana Wericha, kteří zase navazovali na tradici Červené sedmy Jiřího Červeného, abych jmenoval ty nejznámější podobné soubory. Červená sedma existovala profesionálně od roku 1916 do roku 1922, tedy šest let a Osvobozené divadlo od roku 1926 do konce roku 1938, tedy dvanáct let.

Červená sedma skončila kvůli nezájmu publika a Osvobozené divadlo bylo zakázáno výnosem Zemského úřadu po německém nátlaku koncem roku 1938. I Semafor měl obrovské problémy s režimem, protože jeho první premiéra hry Člověk z půdy, v níž kromě Suchého vystupovali střídavě i populární herci Horníček, Kopecký a Filipovský měla takový úspěch, že lidé stáli fronty na lístky již od noci, než byl zahájen předprodej, čehož se režim leknul.

Čtěte také

Pod záminkou rekonstrukce divadlo Ve Smečkách, kde tenkrát hráli, zavřel. Pod velkým tlakem bylo divadlo i po okupaci vojsky Varšavské smlouvy, kdy se ho snažily stranické orgány rozložit zevnitř.

Naposled Semafor ohrozila na počátku století povodeň a zase na čas bylo divadlo bez domovské scény. To všechno ale divadlo přežilo díky Jiřímu Suchému, kterého každá katastrofa vybudila k ještě větší horečné činnosti.

Pro mou generaci představoval Jiří Suchý neopominutelnou událost v jazyce: dezerci z okupované řeči, oživil pódia, nejprve od roku 1955 v Redutě, v Divadle Na Zábradlí, kavárně Vltava a pak v Semaforu vyzývavě nepatetickým, svobodným a nespoutaným výronem hravosti a frivolnosti. Ta překračovala ostentativně všechny hranice tehdy totálně zideologizovaného veřejného prostoru, který ovládal dřevěný toporný jazyk.

Čtěte také

Ideologický blábol tehdy oslavoval život pohraničníků, lásku k soudruhu Stalinovi, hrdinství Julia Fučíka, Rudou armádu, Čínu a milostnou poezii a satiru, zatímco Jiří Suchý zpíval: Malé kotě, spalo v botě, nehas co tě nepá-nepálí. Nebo: Co jsem měl dnes k obědu, knedlíky se zelím, zelím kyselým, sám jsem si za pecí zadělal telecí, uzený na hráchu, střílel jsem ho na bráchu atd.

A jak jsme se mohli v nedávné době přesvědčit jak ve filmu Olgy Sommerové Lehce s životem se prát či na samostatném koncertu v Rudolfinu s názvem Recitál, spontaneita a pevná vůle Jiřího Suchého je inspirativní dodnes.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.