Karel Hvížďala: Střední Evropa a Polsko

8. leden 2024

Někdy se říká, že dějiny se neopakují, jen se rýmují. Zdá se, že to platí i o vývoji střední Evropy v posledních letech. Maďarsko, které stejně jako mezi dvěma světovými válkami stálo po boku Německa, se dnes kloní k Rusku. Polsko za vlády strany Práva a spravedlnost v posledních osmi letech zavedlo sociální nacionalismus, ostřeji řečeno nacionální socialismus, jako v minulosti.

A tehdejší Československo až do roku 1938 zůstávalo v tomto prostoru jako poslední ostrůvek demokracie. Slovensko se ovšem brzy osamostatnilo a uzavřelo s Německem smlouvu o ochraně a vzájemné pomoci, jako po posledních volbách se snaží orientovat spíše na Rusko.

Čtěte také

Zásadní rozdíl je ale v tom, že tentokrát se v minulých dnech podařilo ve skoro 40milionovém Polsku Donaldu Tuskovi nacionálně socialistické tendence Jarosława Kaczyńského porazit, což je pro další vývoj střední Evropy dobrá zpráva. A pro nás i výstraha, kam by vývoj České republiky mohl směřovat, kdyby tu vyhrály opoziční strany s podobnými autoritářskými tendencemi, i když naše opozice se nemůže opřít o tak vlivnou církev jako v Polsku. A i o tom je kniha Petra Janyšky Polsko vejpůl, která vyšla v půli prosince.

Například režisérka Agnieszka Holland v knize upozorňuje na to, že charizma vůdců, jako je Jarosław Kaczyński, spočívá v tom, že dovedou vystihnout skryté, podprahové nebo nevyřešené problémy společnosti. Díky tomu se jim podařilo vytvořit si železný elektorát, zhruba třetinu voličů, která jim kývne na všechno.

Přísun peněz z EU

Novinář Eugeniusz Smolar dodává, že pro minulou vládu bylo typické nadřazení politické vůle nad právem, a to bez jakýchkoliv etických zábran. Tvrdili, že Německo chce vybudovat čtvrtou říši a že ohrožení suverenity z EU je větší než z Východu.

Čtěte také

A čerstvý ministr spravedlnosti Adam Bodnár zase upozorňuje v knížce na to, že se Kaczyńskému podařilo za dva roky dostat pod kontrolu justici včetně Ústavního soudu, a tím zaútočit na celý systém hodnot, na nichž stojí lidská práva, tedy i veřejnoprávní média, prokuratura a tajné služby. 

S tím Evropská unie vůbec nepočítala, i když události v Maďarsku už možnost takových změn signalizovaly, ale teprve změny ve čtyřikrát větším Polsku vedly k řízení pro porušování zákonnosti, které stvrdil Soudní dvůr EU.

Až tento krok umožnil zastavit přísun peněz za nedodržování pravidel právního státu: EU již zadržela 7,2 miliardy eur Maďarsku a 36 miliard Polsku. Do roku 2027 by mohlo jít o 22,5 miliardy pro Maďarsko a 75 miliard pro Polsko.

Karel Hvížďala, komentátor

Za připomenutí stojí, že ke všem změnám v Polsku stačily dvě věci: Kaczyńskpřidal rodinám 500 zlotých na každé dítě a důchodcům zařídil 13. penzi. Důsledek je ale zřejmý: Zatímco za předchozí vlády, která údajně přivedla Polsko k troskám, se investice blížily 19 procentům HDP, dnes jsou tam sotva na 15 procentech. To je důkaz patologické proměny vědomí vůdce, který upřednostňuje moc nad zodpovědností za budoucnost své země.

Autor je publicista

Spustit audio