Karel Šíp a Miroslav Donutil u Haliny Pawlowské. Tentokrát ale bez oběda

I pořad Co Čech, to Němcová se musel přizpůsobit covidovým opatřením. Osobní setkání není možné, ale zavzpomínání na Karla Šípa a Miroslava Donutila naštěstí nic nebrání. 

Co oba významné hosty spojuje, je smysl pro humor a umění vyprávět. Oba ale také pracují s literárními texty. Karel Šíp například prozradil, jak skládá svoje texty.

„99 % písní vzniká tím způsobem, že se píše text na danou hudbu. Já tady v tuzemsku vím jen o dvou skladatelích, kteří pracují jinak: Petr Hapka a Jaroslav Uhlíř. Ti zásadně zhudebňovali texty. To je ale hodně těžké. Je lepší se nechat inspirovat muzikou než psát básničku a nevědět, co z toho vznikne.“

Karel Šíp napsal svou první knihu fejetonů a povídek Karneval paměťových buněk před dvěma lety. Na knihy přečtené v dětství si ale už příliš nevzpomíná. „U nás na vesnici nebylo knihkupetcví, kde bych se mohl projít a knížky si vybrat. Knížky jsem četl vždycky šuškandou. Vždycky jsem se zastyděl, že neznám to, co četli ostatní. A tak jsem se dostal ke knížkám,“ vzpomíná. 

Miroslav Donutil

S texty má bohatou zkušenost i herec Miroslav Donutil. V pořadu Haliny Pawlowské zavzpomínal na svého přítele Karla Gotta, kterému psával texty a připravoval podklady k mluveným vystoupením. 

V roce 1978 vznikla filmová verze muzikálového zpracování osudů Nikoly Šuhaje loupežníka Balada pro banditu v hlavní roli s Miroslavem Donutilem. Jaká byla návštěva Koločavy, rodiště slavného zbojníka? „Večer po promítání filmu jsem dceru Nikoly Šuhaje Annu Štajerovou doprovázel domů. Chtěl jsem ji pomoct přejít můstek přes řeku Treblu. Ona ale udělala hup a byla na druhé straně. Tehdy jsem pochopil, že je to zbojníkova dcera,“ směje se.

Jak vznikl text písničky Severní vítr je krutý? Která kapitola z Egypťana Sinuheta se Karlu Šípovi vtiskla do paměti nejvíce? A co ho bičuje k neobvyklým výkonům? Jaké bylo setkání Miroslava Donutila s bratrem Nikoly Šuhaje loupežníka? A jak se dceři zbojníka líbila návštěva Prahy?

Spustit audio

Související