Karlovarská nemocnice má nový přístroj. Urychlí hojení problematických ran

17. leden 2024 10:15

Krajská nemocnice v Karlových Varech pořídila na kožní oddělení novou ultrazvukovou čističku, která urychlí hojení chronických ran. Přístroj za 1,1 milionu korun koupila z dotace Karlovarského kraje.

Akutní a chronické rány jsou celosvětově jednou z největších zdravotní zátěží, které zásadně ovlivňují kvalitu života pacientů. „V Karlovarském kraji dlouhodobě v péči o chronické defekty zaostáváme. Prvním krokem v péči o tyto defekty tak, jak současná medicína velí, je právě ultrazvuková čistička ran, která má za úkol šetrně odstranit vleklé rány,“ řekl primář kožního oddělení karlovarské nemocnice Tomáš Pospíšil.

Přínosem léčby novým přístrojem je menší bolestivost a také urychlení hojení. Ošetření se musí pravidelně opakovat. „Zatímco dosud probíhalo odstranění mechanicky – ostrou lžičkou, nyní, díky čističce, probíhá odstranění povleklých defektů z povrchu ran a zbytků mrtvé tkáně pod proudem vody šetrněji, bez poškození hlubších struktur,“ uvedl Pospíšil.

Chronické rány se nejčastěji týkají nemocných s diabetem, s nehojícími se bércovými vředy nebo pacientů s komplikovanými pooperačními ranami. Za chronické se považuje poranění, které vzniklo z akutní rány v důsledku přidružených onemocnění, jako například poruchy výživy kůže, poškození cévního systému či nádorového onemocnění nebo infekce. Taková rána se ani přes dosavadní terapii po dobu šesti až devíti týdnů nezhojí, přičemž postupně narušuje kůži.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio