Karlovarský kraj chystá cyklostezku z Chebu do Pomezí nad Ohří

6. březen 2024 13:15

Karlovarský kraj připravuje cyklostezku z Chebu do Pomezí nad Ohří. Povede po silnici II/606, někdejší hlavní silnici k hraničnímu přechodu v Pomezí nad Ohří.

Hejtmanství předpokládá, že na stavbu získá dotaci, která by pokryla většinu nákladů, mají být zhruba 70 milionů korun. Jde o poslední úsek páteřní cyklostezky podél Ohře na straně k německé hranici.

„Jsme rádi, že jsme našli finanční zdroj na realizaci, protože projektová příprava je dokončená. V rámci 35 výzvy Regionálního operačního programu jsme podali žádost o dotaci. Takže bychom s 85procentní dotací tento úsek vystavěli. Celková hodnota projektu je spočítána na 70 milionů korun,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek zvolený za STAN.

Silnice, která byla kdysi rušná a plná kamionů, je dnes jen komunikací druhé třídy do Pomezí. Její šířka se tak dá upravit tak, že část vozovky se oddělí a vznikne na ní cyklostezka. Ta spojí Cheb a státní hranice, odkud dál pokračují cyklostezky na německé straně.

Páteřní cyklostezka podél Ohře vede celým Karlovarským kraje a kopíruje tok řeky Ohře. V současné době vede od Chebu až za Karlovy Vary. I směrem na Ústecký kraj se ale připravují další úseky. Aktuálně skončila soutěž na zakázku na úsek Dalovice - Všeborovice a připravují se navazující úseky ve směru na Boč. Jak ale uvedl hejtman Kulhánek, tyto úseky jsou zatím v počáteční fázi příprav.

Odhadovaný termín dokončení celé trasy od německých hranic po hranice s Ústeckým krajem je tak podle Kulhánka rok 2028 nebo 2029.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio