Karlovarský kraj se chystá na zimní olympiádu dětí a mládeže

6. listopad 2018 14:00
Zprávy

​V Karlovarském kraji se ve dnech 19. 1. - 24. 1. 2020 uskuteční historicky poprvé zimní olympiáda dětí a mládeže. Prestižní sportovní akce se zúčastní dva tisíce sportovců, trenérů a dalších osobností ze všech regionů České republiky.

Podpisem smlouvy o pořadatelství a spolupráci to dnes potvrdila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. 

„Společně s Prahou byl Karlovarský kraj jediné místo, kde se v šestnáctileté historii olympiáda dětí a mládeže nikdy nekonala. Přitom se v kraji nachází krásné sportovní areály, které nyní má možnost představit nejen mladým sportovcům, ale i široké veřejnosti. V lednu 2020 tam zažijí všichni sportovci i vedoucí výprav historicky poprvé olympijskou atmosféru, která se žádné jiné sportovní akci nevyrovná. Na tuto premiéru v Karlovarském kraji se opravdu moc těším,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Mladí sportovci ve věku 10 – 16 let budou závodit celkem ve 12 sportech. Centrem dění her se stane krajské město Karlovy Vary s olympijským domem v hotelu Thermal. Boje o medaile se odehrají především v krušnohorských skiareálech či na zimních stadionech po celém regionu. 

Slavnostní zahájení i ukončení bude hostit karlovarská multifunkční hala

Her se zúčastní celkem 1890 lidí, z toho 1414 sportovců a 350 trenérů. Jednotlivé výpravy budou ubytovány v Karlových Varech, v Jáchymově a na Božím Daru, ale také v domovech mládeže v Chebu a v Mariánských Lázních. 

Povinnými olympijskými sporty jsou Alpské lyžování, Běžecké lyžování, Skicross, Snowboarding a Lední hokej. Volitelnými sporty se staly Biatlon, Krasobruslení a Rychlobruslení. K ostatním sportovním disciplínám se pak řadí Lyžařský orientační běh, kromě zimních sportů jsou zařazeny také Šachy a Karate, speciální disciplínou je Hra na elektronické klávesové nástroje.

Karlovarská Realistic ARENA bude mít tu čest hostit slavnostní zahájení a zakončení her, medailový ceremoniál se pak uskuteční 21. ledna 2020 před olympijským domem.

autor: nkr | zdroj: Karlovarský kraj
Spustit audio