Karlovy Vary dokončují úvodní etapu rekonstrukce městského atletického stadionu

20. listopad 2023 12:45

Letošní část rekonstrukce atletického stadionu v karlovarských Tuhnicích se blíží k závěru. Hotový je asfaltový povrch po celém atletickém oválu i v místech jednotlivých sektorů, dokončené jsou i povrchy přilehlé k oválu.

Hřiště je připraveno pro osev trávníku, osazuje se retenční nádrž pro závlahu. Práce budou pokračovat na jaře tak, aby do půlky června bylo vše hotové. „Hrubé stavební práce jsou hotové. Následně na jaře přijdou už ty hezčí práce, to znamená, budou se pokládat veškeré technologie, tartany a sportoviště. Pořád jsme v módu, že 15. června bychom stavbu převzali a předali našim sportovcům,“ uvedl náměstek primátorky Karlových Varů Miroslav Vaněk z hnutí Karlovaráci.

Rekonstrukce sportovní plochy zahrnuje vybudování nového atletického oválu a sektorů s parametry splňujícími kritéria pro pořádání krajských i celorepublikových atletických soutěží. Součástí bude i obnova vnitřního trávníku.

Nový zavlažovací systém

Součástí stavby bude také nový zavlažovací systém, který využije nejen atletický areál, ale i okolní sportoviště. Město využije vody, která stéká z lesa nad Tuhnicemi a bude jí zachytávat do dvou jímek o celkovém objemu 36 metrů krychlových.

Voda pak bude sloužit k zavlažování atletického areálu, sousedních tenisových kurtů i veřejných ploch v areálu KV Arény, a to včetně venkovního koupaliště. Tím se nejen využije zatím volně odtékající voda, ale výrazně tím klesnou i náklady sportovním klubům, které dosud musely vodu čerpat z veřejné sítě.

Celkové náklady na rekonstrukci činí zhruba 45,7 milionu korun bez DPH. Národní sportovní agentura na ně poskytne dotaci 32,1 milionu korun. Město pro rekonstrukci zvolilo formu Design & Build (Vyprojektuj a postav). Zhotovitelem je společnost Sport Construction, s. r. o., která vypracovala projektovou dokumentaci a provádí i práce.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio