Kaštanka ve Slatiňanech dostává radikální řez, padne 50 stromů

16. listopad 2018 05:40

Staletá Kaštanka ve Slatiňanech už nikdy nebude vypadat jako dřív. Arboristé tam kácejí přestárlé a poškozené stromy, v havarijním stavu jich je padesát.

Romantická cesta lemovaná kaštanovníky, kolem které se prohánějí koně. Staletá alej Kaštanka je jedním z nejvýraznějších symbolů Slatiňan. Kácet se tam bude až do konce listopadu.

„Hlavní důvod je bezpečnost, protože dendrolog označil 53 stromů v katastrofickém stavu a než jsme získali povolení, tak tři stromy spadly,“ vysvětluje nezávislý starosta Slatiňan Ivan Jeník, proč musel nastoupit radikální řez. Zatím se mu nevyhne třetina stromů v aleji.

Pozor na páchníka!

Kácí se ale opatrně. V Kaštance totiž žije kriticky ohrožený brouk páchník hnědý. I když úplně jisté to není, říká Vladimír Lemberk, který na zásah dohlíží. „My to nevíme na sto procent, probíhal tady dvakrát podrobný průzkum, při kterém páchník prokázán byl, ale na tohohle brouka se stoprocentně přijde až v okamžiku, kdy s motorovou pilou odkryjeme dutinu a podíváme se dovnitř.“

Padají větve. Do zámeckého parku ve Slatiňanech nikdo nesmí

Do zámeckého parku ve Slatiňanech se nesmí. Arboristé tam začali kácet stromy

Zámecký park ve Slatiňanech na Chrudimsku je uzavřený, začala velká obnova celého areálu. Arboristé začali kácet stromy, které jsou poškozené, nemocné, nebo se nehodí do zahradnického plánu, jak by mělo místo vypadat. Nejsou to žádné kosmetické změny, pily se zakousnou do několika stovek vybraných kusů.

U každého z vybraných kusů se proto bude postupovat jinak. „Některé stromy budou pokáceny beze zbytku, na některých bude zachováno stojící torzo, z některých bude vyroben kontejner a z některých vyrobíme takzvané broukoviště,“ říká Lemberk.

Nejbližší soused Kaštanky je kastelán slatiňanského zámku Jaroslav Bušta. I podle něj už stromy znamenají riziko. „V posledních dvou letech se stalo už asi třikrát, že nám spadl celý strom na plot parku a celý ho poškodil, včetně pískovcového sloupu. Revitalizace Kaštanky, alespoň jak já to vnímám, je velice nutná věc.“

A přesně takový plán slatiňanská radnice připravuje, říká starosta Ivan Jeník: „Připravujeme projekt, ve kterém ve spolupráci s památkáři a CHKO na její revitalizaci, takže v příštím roce je do rozpočtu navrženo poměrně dost peněz na novou výsadbu a revitalizaci celé Kaštanky.

To ale potrvá několik let. První etapa obnovy aleje by měla stát asi milion korun.

Spustit audio

Související