Kateřina Perknerová: Ožehavé výroky v neklidné době

15. září 2022

Největším nepřítelem každého politika jsou jeho vlastní slova. V internetové době je zkrátka nebezpečné rezolutně něco tvrdit bez podmiňovacího způsobu. Když se situace změní a je nutné otočit kormidlem, vždy se najde novinář, který to dotyčnému s gustem omlátí o hlavu.

V České republice sice máme prezidenta, jenž podal všem veřejným činitelům pomocnou ruku svým výrokem, že „jen idiot nemění názory“, ale ne každý se jím touží řídit. Mezi takové státníky nepochybně patří Petr Fiala.

Čtěte také

A přesto se nevyhnul tomu, aby mu žurnalisté po pondělním rozhodnutí vlády o fixaci cen elektřiny a plynu nepřipomenuli nedávné sdělení: „Zastropování cen energií není cesta. Pokud bychom to udělali, zaplatí to střední třída. Návrhy opozice na úpravy DPH a zastropování cen nedělá většina evropských zemí. Tato opatření přinášejí jen škodu.“

Bylo to neprozíravé, neboť nikdo nemohl odhadnout cenový úprk, ale zkušený politik měl do portfolia možností zahrnout i tu, že bude zběsilý. A v takovém případě není příliš mnoho jiných řešení než běžce zastavit bariérou.

Obyvatele vyměnit nelze

Čtěte také

Stejně nedomyšlené je nyní vyhlašovat, že díky této pomoci pominul důvod k protestům na náměstích. Připomeňme, že za kilowatthodinu silové elektřiny by lidé měli zaplatit šest korun, za plyn tři. K tomu se ještě připočítá marže za distribuci. Celkově tedy najdou na složenkách částky v prvním případě dvakrát, ve druhém třikrát vyšší než loni. To není málo. Pořád bude hodně domácností, které to bez sociálních dávek nezvládnou.

A jak říká jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba z ODS, právě s těmi musí vláda navázat dialog. Pokud občané vyjdou do ulic kvůli obavám z budoucího vývoje, radikálního snížení životní úrovně či exekuce, je zpozdilé je šmahem nacpat do šuplíku proruských švábů. To sedí na některé organizátory, ale většina účastníků demonstrace na Václavském náměstí tam byla z úplně jiných důvodů, než je držení palců Vladimiru Putinovi.

Kamenem úrazu vládního týmu je, že se doposud nevymanil z ideologického předvolebního rámce. Tehdy předseda ODS Fiala říkal, že lidé rozhodují o tom, zda zemi budou vládnout populisté a extremisté, nebo dvě demokratické koalice. To byla dobrá strategie, která slavila úspěch.

Čtěte také

V současnosti už nedává smysl se jí řídit. Babišovci a okamurovci sedí ve sněmovně v opozičních lavicích. Za jejími branami ovšem zůstal milion voličů, kteří preferovali Přísahu, Trikolóru, KSČM a také sociální demokraty. To jsou hlasy, jež by koalice Spolu a PirSTAN nikdy nedostaly. Obyvatele ale vyměnit nelze.

Ministři se musí snažit i se svými odpůrci navázat řeč. Jednoduché to určitě nebude. Jde totiž o občany, kteří jsou přesvědčeni, že středopravicová vláda je arogantní, příliš přátelská k Ukrajincům a málo k nim, až moc vstřícná k Bruselu a macešská k národním zájmům. Jenže není východiska, plácat se po ramenou mezi svými příznivci nikam nepovede, jen k falešnému obrazu reality.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Navíc Fialova sestava nevyniká ve srozumitelném vysvětlování věcí, které vnímá jako absolutně jasné. Avšak ani když stokrát zopakuje, že na Ukrajině se bojuje i za svobodu celé Evropy a je naší povinností pomáhat Ukrajincům všemi způsoby, postoj lidí s odlišným pohledem to nezvrátí. Nabízí-li politik krev, pot a slzy, musí to dělat s obrovským nasazením, přesvědčivostí a pokorou. Namachrovanost a přezíravost jsou vstupenkou na příští představení, kde by se ocitl už jen v roli diváka.

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.