Kateřina Perknerová: Pravdomluvnost se vyplácí i v politice

16. únor 2023

Na první pohled to vypadá jako oxymóron neboli protimluv. Kdekdo totiž politické řemeslo charakterizuje jako zamlčování důležitých faktů a mlžení ve jménu setrvání u moci. Touto cestou kráčela řada mužů a žen a někdy to mělo téměř fatální následky. Kupříkladu populista Nigel Farage na pyramidě lží, na jejímž vrcholku stál brexit, vybudoval svoji kariéru.

A nemusíme chodit tak daleko. Poslanec SPD Jaroslav Bašta se v prezidentské kampani oháněl slibem, že pokud bude zvolen, odvolá vládu. To byl ovšem tak očividný nesmysl, že to odhalila dokonce i část Okamurových sympatizantů.

Čtěte také

O desítky, možná stovky tisíc hlasů přišel také Andrej Babiš, když lidem vnucoval tezi, že voják na Pražském hradě je synonymem zatažení České republiky do války. Z čerstvých zkušeností by se dalo vyvodit, že fauly chtěné i nechtěné se nemusejí vyplácet ani v politice.

Petr Pavel se vydal na dvoudenní cestu po Karlovarském kraji, kde se setkává s občany a představiteli samospráv. Je důležité, co jim bude říkat. Pochopitelně hlavně naslouchá, neboť už před výjezdem avizoval, že chce zjistit, s jakými trablemi se tamní obyvatelstvo potýká.

Civilizované předávání úřadu

Novinářům ve středu sdělil, že se mu nelíbí označení „postižený“ region. Jenomže to je terminus technicus. Strukturálně postižené kraje jsou ty, které si nesou batohy problémů z let dávno minulých. Těžba uhlí, těžký průmysl, znečištěné ovzduší, vysoký počet vyloučených lokalit, nízká délka dožití, nejvíc dětí s nedokončeným základním vzděláním nebo velké množství odcházejících mladých lidí.

Čtěte také

To jsou zátěže, jež se za posledních 30 let podařilo odlehčit jen minimálně. Pavel sám to nijak nezmění. Je proto logické, že se ještě před návštěvou Karlovarského kraje sešel s ministrem pro místní rozvoj Ivanem Bartošem, aby se dověděl, co všechno vláda hodlá pro tři opomíjené oblasti udělat.

Teprve kdyby seznal, že toho je málo nebo že se záměry ministerstev životního prostředí, průmyslu a místního rozvoje neprotínají, vyvolal by jednání s vládou. Přesně toto sdělení by si kromě podpisu v knize nebo společné fotografie měli Karlovarští z Pavlova pobytu odnést. Žádné vzdušné zámky a vzdálené přísliby.

Pravda je nejlepší nástroj pro komunikaci s veřejností i v ožehavé otázce předávání Kanceláře prezidenta republiky. Pavel vzbudil některými vyjádřeními očekávání, že jakmile vyhraje, celý Zemanův tým půjde sedět.

Čtěte také

Jistě to tak nemyslel, ale slova padla. Pak si promluvil se šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu i dalšími odpovědnými činiteli a začal couvat. Ani s těmi bezpečnostními rámy na Hradě to nebude tak horké, jak si Pražané mysleli. Končící hlava státu s manželkou se zúčastní inaugurace, Ivana Zemanová si popovídá s Evou Pavlovou, Miloš Zeman už nejmenuje předsedu Ústavního soudu ani nebude činit jiné závažné kroky. Kancléř Vratislav Mynář a protokolář Vladimír Kruliš poskytují plnou součinnost svým nástupcům.

Jsme svědky civilizovaného předávání úřadu. Pavlovu nedůvěru k dosavadnímu hradnímu osazenstvu zatím neunesl jen šéf ochranky prezidenta republiky Martin Baláž, který rezignoval a odchází do civilu. Zemanův intimní kroužek nejbližších byl rozpuštěn, pánové Mynář a Nejedlý si budou užívat svých milionů, Jiří Ovčáček se bude kát a ostatní najdou uplatnění ve spřátelených strukturách.

Kateřina Perknerová, redaktorka a komentátorka Deníku

Výše řečené neznamená, že se na Pražském hradě neděly po deset let věci podivné, v některých obdobích, třeba za Zemanovy hospitalizace, netransparentní, a někdy dokonce nezákonné jako v případu Balákova šéfování Lesní obory Lány. Zemanovu následovníkovi by přesto i v těchto otázkách slušela střídmost. Mohl vznést pochybnosti a odsoudit způsob, jakým byla hradní kancelář vedena, ale tím to mělo skončit. Přichází totiž nová éra, která by měla být prosta planých slibů, nepodložených představ či zahalování pravdy. Časy, kdy Miroslav Šlouf v rozhovorech s kmotrem Mrázkem přisoudil Zemanovi přezdívku Mlha, by měly být definitivní minulostí. 

Autorka je redaktorka a komentátorka Deníku

Spustit audio