Kauza plot: Slavia žádá FAČR o úpravu pravidel. ‚Musíme dělat rozhodnutí pro fanoušky,‘ zní z klubu

28. únor 2024

Fotbalová Slavia vyzvala Českou fotbalovou asociaci i Ligovou fotbalovou asociaci, aby se na zdejší předpisy nahlíželo v souladu s pravidly evropské organizace UEFA. Žádost se týká případu s plotem v sektoru pro fanoušky hostí ve vršovickém Edenu, redakce Radiožurnálu Sport zná obsah odeslaného dokumentu.

Loni v březnu si příznivci Plzně jako první vyzkoušeli fandění bez plotu mezi hledištěm a hřištěm v sektoru pro hosty v Edenu.

Stejné to bylo od té doby ve většině dalších zápasů včetně finále Evropské konferenční ligy mezi West Hamem a Fiorentinou. A jen při některých rizikovějších duelech pořadatelé vraceli kovové mříže zpátky.

„Když hrozilo riziko, přední plot se zvedl. Pokud chtěli hostující fanoušci plot například na pověšení vlajek, plot se zvedl. Vždy je to na dohodě obou klubů,“ popisoval Radiožurnálu Sport ředitel strategické komunikace pražské Slavie Jakub Splavec.

Tento princip je podle Unie evropských fotbalových asociací UEFA v pořádku, vysvětluje Splavec. Protože je hned několik daných možností, jak chránit fotbalisty či rozhodčí před vniknutím diváků v cestě na hřiště, takže prostor mohou hlídat kovové mříže, ale zrovna tak třeba členové ochranky.

Při utkáních bez plotu se v sektoru pro hosty v Edenu za necelý rok nestal žádný incident ve zmíněném místě.

„Pokud chceme, aby byly zaplněné celé stadiony, musíme co nejlepší komfort prostředí a služeb nabídnout nejen domácím, ale i hostujícím fanouškům,“ upozorňuje Splavec.

Slavia se díky práci s fanoušky podobně jako Sparta zásadně podílí na výrazném nárůstu návštěvnosti na fotbalových zápasech v Česku.

Jenže - pokud jde o odstraňování bariér - na výběr teď Slavia nemá, už minulý týden informovala veřejnost, že musí plot vrátit zpátky na trvalo, tak, aby splňovala podmínku pro certifikaci, kterou pro změnu potřebuje k tomu, aby mohla pořádat prvoligové zápasy.

Autority, které o tom v Česku rozhodují, se také odkazují na předpisy i na ty evropské, a chápou podmínku nutného odděleného sektoru pro hosty jako místo s pevnou skoro dva metry vysokou překážkou mezi hřištěm a hledištěm.

Názor policie

Radiožurnál Sport před časem oslovil i policii, která má v udělování certifikací důležité slovo, a podle vedoucího tamního tiskového oddělení Ondřeje Moravčíka by měla nastavená pravidla platit pro všechny.

Zároveň si Moravčík položil otázku, jestli je vůči ostatním správné, aby si jeden klub dělal, co chce v rozporu s podmínkami své vlastní profesní organizace.

„Nechceme nutit ostatní kluby k sundání plotu. U některých stadionů to v aktuální podobě ani není možné. Chceme ale dát možnost klubům, které plot sundat mohou, aby o této možnosti přemýšlely. Musíme v rámci českého fotbalu otevřít diskuzi, a dělat taková rozhodnutí, která budou ve prospěch fanoušků. Bez nich je fotbal o ničem,“ říká Jakub Splavec ze Slavie, i proto teď vršovický klub napsal Fotbalové asociaci České republiky a také Ligové fotbalové asociaci, a žádá o nápravu výkladu pravidel, tak aby odpovídal současným předpisům UEFA.

„Právě s tímto výkladem jsme oslovili Ligovou fotbalovou asociaci a Fotbalovou asociaci České republiky. Ta je členem UEFA a proto by podle nás měla dbát na to, aby byly národní předpisy aplikovány a vykládány v souladu s těmi evropskými,“ zní ze Slavie.

„FAČR má k tomuto zřízenou komisi pro stadiony a hrací plochy. Jednání probíhala i na půdě LFA,“ komentoval svazový šéf Petr Fousek plot v sektoru pro hosty v Edenu po posledním jednání Výkonného výboru minulý týden, s tím, že každá z jednotlivých federací a členských zemí evropské organizace UEFA má svá specifika. 

„V Česku je to ale jiné, než v celé řadě dalších zemí, kterých je v UEFA celkem 55. Věřím, že určitě najdeme ten nejlepší model pro Českou republiku. Nechci slovíčkařit a říkat, jaký je rozdíl mezi oplocením a oddělením, které může vypadat i jinak - například plexisklo, nebo zídka. Jsou nějaká předpisy FAČR, jsou tu předpisy UEFA a my určitě budeme jednat jak s Ligovou asociací, tak s kluby i s policií, abychom tuto záležitost posunuli,“ slíbil už před týdnem šéf FAČRu Fousek.

Podle informací Radiožurnálu Sport už Česká fotbalová asociace obdržela aktuální žádost od pražské Slavie, odpovědět by na ni měla v nejbližších dnech.

autoři: Jaroslav Plašil , mim
Spustit audio